Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се,

...
Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се,
Коментари Харесай

Берат и правят милиони от червеното злато в България

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че от ден на ден български фамилии създават първокласен шафран, дори след проучвания във френска лаборатория шафранът създаден на наша територия заема почетното трето място.

В първите студени дни на есента от земята се демонстрират дребни лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на антична Персия и сегашен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата фалшификация в света - шафрана, съобщи БТВ.

Наричат го " аленото злато “ на Европа, а става известно – и на България.

Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.

Разказват, че климатът и почвите в България са доста подобаващи и реализират първо качество шафран съвсем с лекост.

След проучване във френска лаборатория, създаденият в България шафран се подрежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и  физиологията на растенията към Българска академия на науките, дружно с учени от Ливан взема решение да работи в посока удължение вегетационния интервал на продукта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР