Шабан Мустафа – един от най-изтъкнатите български бегачи на дълги

...
Шабан Мустафа – един от най-изтъкнатите български бегачи на дълги
Коментари Харесай

Шабан Мустафа заяви участие в Софийския маратон тази неделя

Шабан Мустафа – един от най-изтъкнатите български бегачи на дълги дистанции, съобщи в последния миг присъединяване в Wizz Air София маратон 2022. Рекордьорът в планинските бягания е в страхотна форма и записва няколко влиятелни класирания в челните тройки на супермаратонски бягания в Швейцария, след което завоюва паметното нанагорнище на Витоша от НДК до Черни връх в края на август.

Така Шабан ще застане паралелно до африканската армада – седемте спортисти от Кения, Мароко и Етиопия, които ще нападат върха на трасето на софийския маратон от 2020 година, тогава Радуан Нуини (Мар) пробяга 42.195 км за 2.13:02 ч. При дамите върховото достижение на маршрута е на Джебет Наом (Кен) - 2.28:38 ч., също от 2020 година Мустафа е и единственият българин, който ще спори с елитните маратонци за първите 10 награди .
Шабан Мустафа.
Междувременно, в София идват петима от така наречен „ улични треньори “, които по плана „ Състезания против расизма “ (RAREs – Race Against Racism Events) предизвикват обществената интеграция на хората посредством спорта. Освен, че ще започват по софийското трасе, италианците ще се включат в подготовката и организацията на маратона като доброволци. В идните дни те ще оказват помощ в Състезателния офис при приемането на стартовите пакети и раздаването на номерата.

„ Престоят в София ще бъде доста потребен и скъп за нас. Убеден съм, че укрепването на европейските полезности в спорта идва от сходни начинания, които оферират на младежите от цяла Европа да се опознават и да споделят посредством новаторски хрумвания и подходи “, счита Марко Пиетроджакоми, началник на плана и представител на FIDAL.

Посредством „ уличните треньори “ GeoLAB има за цел да насърчи обществената интеграция посредством тичане и спорт на публични места, изключително в урбанизирана среда. В градовете случаите на маргинализация са все по-чести измежду младежите, предизвикани от претърпяната по време на пандемията изолираност. „ Уличните треньори “ съставляват отговор на уязвимостите и рисковите фактори, които могат да застрашат спокойствието и приобщаването на по-младите генерации. Заедно с FIDAL и Асоциация „ Спорт за всички “, град Паредес (Португалия), „ Atletski Klub Slijeme “ (Хърватия) и „ Društvo Tek 4 mostov “ (Словения) те са част от плана, съфинансиран от Европейската комисия.

„ По време на Софийския маратон ще включим „ уличните треньори “, водени от Росея Моя в организационна поддръжка и анимационни действия, плюс в срещи с известни първенци и спортисти от разнообразни възрасти и обществени групи “, твърди Даниел Дуков – състезателен шеф на Wizz Air София маратон и представител на Асоциация „ Спорт за всички “.

Софийският маратон е тази неделя, 9 октомври, с начало в 9.30 ч. и още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “. Стартът и финалът са на площад „ Александър Батенберг ". Първи тъкмо в 9.30 ч. ще потеглят „ класическите “ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. потеглят бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е всеобщият старт на 2.2 км. Контролното време е 5 ч. и 30 минути.

Онлайн регистрацията завърши, само че след крайния период поръчки се одобряват в офиса на надпреварата, който към този момент отвори порти в Княжеската градина до Орлов мост. Можете да си вземете стартовия пакет или да извършите късна регистрация през днешния ден, петък от 9.30 до 19.00 ч., на следващия ден, събота от 9.30 до 20.00 ч. и в неделя сутринта от 7.00 до 9.00 ч. За всеобщия старт на 2.2 км няма потребност от регистрация, само че в случай че желаете да участвате в томболата с награди от FiBank, би трябвало да си вземете стартов номер от офиса.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници. До момента са записани бегачи от 46 страни, измежду тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и други Общо чужденците до момента са над 800, множеството от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 спортисти. В последната седмица се активизираха корпоративни поръчки, те към този момент са над 30 и стават все по-популярни като „ тиймбилдинг “ начинания. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „ Спорт в свободното време “.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с неповторимо хубав дизайн и с марката на маратона, както и раничка, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с елегантен незабравим орден като спомен от присъединяване в събитието – тази година той е с изображението на църквата „ Света София “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР