Сгушена в самия център на България, Долината на розите би

...
Сгушена в самия център на България, Долината на розите би
Коментари Харесай

Льо Монд: Град в България пази тайната на оръжието за Украйна

Сгушена в самия център на България, Долината на розите би желала да има имидж на елитно място за международно произвеждане на парфюмни есенции. Но зад пощенската картичка действителността на локалната стопанска система му е спечелила изцяло друг прякор, въодушевен от американската хард-рок група: " Guns N " Roses ". В Казанлък, " столицата " на тази котловина и характерен посткомунистически град, със своите сивкави решетки на обществените жилища, не лишава доста време да осъзнаем, че петдесетте хиляди поданици живеят доста повече с аромата на " оръжията ", създадени в " Арсенал ", гигантската фабрика, която заема десетки хектари в покрайнините, в сравнение с с този на " розите ", които още не са си посочили пъпките в тази ранна пролет. Това написа в репортаж от София специфичният делегат на авторитетния френски вестник Le Monde Жан-Батист Шастан.

Пред гигантския руски портик на " Арсенал " паркингът е цялостен с работен коли от целия район. Заводът работи както в никакъв случай от края на комунизма. Стотици предложения за работа са оповестени на уеб страницата, а вътре в комплекса, който остава затворен за медиите, строителната площадка работи с цялостна мощ. " Розите не могат да наемат на работа 10 000 души както оръжието, още повече че би трябвало да започнеш да ги събираш в 3 сутринта ", усмихва се Добромир Тотев, някогашен непрекъснат секретар на защитата и пенсиониран полковник от този град с богато военно-промишлено минало.

Въздушен мост

Причините за това ненадейно възобновяване на активността са деликатна загадка: " Арсенал ", сходно на своя братовчед ВМЗ, ситуиран малко по-нагоре, в град Сопот, работи всеобщо за украинската войска, която има незабавна потребност от муниции по руските стандарти. България обаче е единствената страна, която към момента ги създава в Европейския съюз (ЕС), наред с Румъния и Чехия. Но дискретността продължава: макар че е член на НАТО, България е пропита от мощно проруско въздействие - 20% от българите декларират, че поддържат Москва в спора. Също по този начин, макар че през първите седмици на войната беше основан въздушен мост за доставка на муниции в Украйна, през Полша, водачите на тази страна с 6,9 милиона поданици в никакъв случай не си признаха това публично.

" Разбира се, знаем, че в Украйна всичко е наред ", споделя с необятна усмивка Николета, служащ във ВМЗ. " Съсипани сме, тъй като сега има толкоз доста работа ", свидетелства тя, до момента в който си споделя " Радвам се, че имаме задоволително, с цел да платим заплатите ". Постигайки рекордни резултати, " Арсенал ", най-големият частен шеф в страната с повече от 9000 чиновници, се хвали с нарастване на заплатите до към 1000 евро приблизително на месец, удобно равнище за България. Шефът на " Арсенал " Христо Ибушев обаче затваря телефона при споменаването на Украйна. " Възможно е оръжията да стигат до Украйна ", признава Катя с половин уста. Подобно на нея, доста служащи също мъчно го признават. Срещаме я пред завода, където споделя, че е " по-скоро за Русия ", до момента в който й заплащат да управлява качеството на оръжията, предопределени за Киев. Как се оправя с това несъгласие? " Опитвам се да не мисля за това ", измъква се тя, преди да се втурне в колата си.

" Българският Калашников "

Започнала след разпадането на руския блок през 1989 година, оръжейната промишленост в България претърпява подем през 2010 година, с помощта на споровете в Близкия изток. Нищо обаче не може да се съпостави със сегашната обстановка.

" Бяхме уверени, че ще има поръчки за минимум пет години! " Казва 40-годишен мъж със срочен трудов контракт,който може да бъде продължен и който всеки ден вижда да идват нови лица.

Казанлък регистрира предходната година безработица от 2,37%, два пъти по-ниска от междинната за страната. Поръчките на " Арсенал ", където се създава известният с положителните си индикатори качество-цена " български Калашников ", " дърпат интензивността на целия град ", акцентира Йордан Игнатов, зам.-председател на локалната стопанска камара. Търговците виждат поток от клиенти, сходен на този към организациите за недвижими парцели: " Всичко, което се строи, се купува ", твърди Теодор Тенев.

Тиери Бретон посети цех за муниции

Специалист по муниции за руски оръжия, България в този момент желае да модернизира инфраструктурата си от комунистическата епоха, с цел да я приведе в сходство със стандартите на НАТО, на който е член от 2004 година Тази рационализация е подкрепена финансово от европейски фондове. Европейски Съюз отпусна два милиарда евро в понеделник, с цел да форсира производството за Украйна.

Тиери Бретон, еврокомисар по промишлеността, беше в България предходната седмица, с цел да посети компанията " ВМЗ " Сопот, в същия район. По-специално той посети индустриалните линии за 155 мм. снаряди, които мощно липсват на украинската войска за нейните оръдия.

Темата за оръжието за Украйна е доста сензитивна в България. Когато избухна спорът, проевропейският министър председател Кирил Петков маневрира зад кулисите, с цел да поддържа Киев, " в решителен миг за Украйна ", изяснява някогашният министър на защитата Тодор Тагарев. Кирил Петков даже сподели пред немския ежедневник " Ди Велт ", че " една трета от нужните на Украйна муниции в първата фаза на войната са пристигнали от България ", през трети страни.

Отказ за обществено оказване на помощ

След рухването на неговия кабинет през юни 2022 година, до момента в който страната остава потънала в политическа рецесия, служебните държавни управления не попречиха съществуващите търговски контракти, макар мощното отвращение на социалистите и ултранационалистите. С изключение на една пратка, позволена от Народното събрание, София в никакъв случай не е доставяла непосредствено оръжия на Киев и не е подписвала взаимната европейска декларация за боеприпасите.

Полковникът от запаса Владимир Миленски съжалява, че България отхвърля да покаже обществено помощта си. " Това би изпратило мощен политически сигнал, показващ, че не сме политическа пионка на Москва ", споделя той. " Да принадлежиш към Европейски Съюз и НАТО, само че да щадиш ползите на Русия, в действителност значи да подкрепяш агресора ", споделя той, без да се надява, че новите избори на 2 април ще трансформират обстановката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР