Сградите са строени от царското семейство на собствен терен, купуван

...
Сградите са строени от царското семейство на собствен терен, купуван
Коментари Харесай

Софийският апелативен съд реши: Дворецът „Врана“ е на Царя и сестра му

Сградите са строени от царското семейство на личен терен, купуван на части от дядото Фердинанд I

Имотът е общо 992 дка

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца “Врана”, постанови Софийският апелативен съд. Решението на втора инстанция може да бъде обжалвано и в случай че висшите магистрати го потвърдят дефинитивно, ще свърши сагата със собствеността на “Врана”.

Апелативните съдии отхвърлиха претенциите, че парцелът е държавен, тъй като е добит въз основа на акт за държавна благосъстоятелност от 1989 година, когато Република България се е легитимирала като негов притежател. САС акцентира, че този акт единствено установи благосъстоятелност, само че не води до придобиване на такава. Второто съображение, което представителите на страната акцентират е, че изначално парцелите са били нейна благосъстоятелност, а правата є са упражнявани от Интендантството на цивилната листа.

“За да бъде потвърдено придобиване на собствеността по този прийом, следва да се потвърдят следните условия: че теренът, върху който са строени постройките, е държавен и че строителството на постройките е осъществено от страната със средства от държавния бюджет”, отвръщат апелативните съдии. И установяват, че притежател на терена, върху който са били издигнати постройките, е Цар Фердинанд I, “който е придобил собствеността въз основа на голям брой осъществени прехвърлителни покупко-продажби, с които е изкупувал обособени парцели, при окрупняването на които е зародил дворцовият комплекс “Врана” във типа, в който същият е бил одържавен”.

Отхвърлено е и основанието, че страната е станала притежател по силата на Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници от 1947 година (ЗОДСИСБЦ). Има решение на Конституционния съд от 1998 година, с което този закон е разгласен за противоконституционен, а изказванието на юристите на страната, че то е без значение и няма реституционен темперамент. Съдийския състав на САС обаче показва: “Фактът, че е признат умишлен закон, по силата на който парцелите на Фердинанд I и Борис III и техните фамилии, са оповестени за държавна благосъстоятелност, е съображение да бъде признато, че до влизане в действие на ЗОДСИСБЦ страната не е имала парцелите на друго съображение. Няма по какъв начин страната към този миг да е била притежател на процесните парцели и да одобри умишлен закон за оповестяване държавна благосъстоятелност на парцели, към този момент добити от нея посредством различен придобивен способ”, написа в решението на съда.

Сакскобургготски постоянно е твърдял, че дядо му Фердинанд на няколко пъти е купил с персонални пари първо главния парцел към двореца, където е имало чифлик, а по-късно и близките терени, с цел да сътвори парка.

Във “Врана, с изключение на централната постройка с повърхност над 2000 кв. м. има още 20-ина постройки, сред които икономически здания и и оранжерии. Общата повърхност на парцела е 992 дка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР