Сградите на бъдещето ще бъдат по-умни, по-зелени и по-ефективни. Смята

...
Сградите на бъдещето ще бъдат по-умни, по-зелени и по-ефективни. Смята
Коментари Харесай

Сградите на 2018-а: Електроцентрала със ски писта на покрива

Сградите на бъдещето ще бъдат по-умни, по-зелени и по-ефективни. Смята се, че зелените здания могат да намалят потреблението на електрическа енергия с до 50%, въглеродните излъчвания - с до 40%, а твърдите боклуци - с до 70%.

Дотук добре! Само че в архитектурата не всичко опира до студената математика. И по този начин - постройките, които чакаме да забележим през 2018 година, има с какво да ни изненадат. Сред тях е първата отвесна гора в Азия, най-голямата електроцентрала в Копенхаген и музей на дизайна в Дънди.  

През последните няколко години датският архитект Бярке Ингелс предефинира хоризонта по цялото земно кълбо. Ала за последния си план 43-годишният визионер остана по-близо до родината си - Дания.

През тази година компанията най-сетне ще открие своята електроцентрала в Копенхаген със ски писта на покрива, написа architecturaldigest.com. Сградата може да се похвали с комин, който имитира  пръстени пушек. Намираща се в Копенхаген, централата на ARC е разцвет на креативен искра. Съвременното оборудване е доказателство, че екологичната архитектура може да се направи със актуален дизайн. Очаква се планът да " преобрази усещанията на хората " за постройките за публично прилагане. Облицована с алуминий, структурата се чака да изгаря 400 000 тона боклуци годишно в чиста сила, с цел да зарежда 60 000 жилища в региона. А всичко това е значима стъпка в проекта на Копенхаген да се трансформира в първия нулево въглероден град в света до 2025 година На покрива на постройката има ски писта с дължина съвсем 450 метра. Това е една от най-дългите изкуствени ски писти в света. 

Датският проектант Бярке Ингелс има и други атрактивни планове - преди време той бе определен да проектира комерсиалния комплекс „ Европа сити “. Едновременно търговски и културен център, той ще бъде издигнат към 2025 година върху терен с повърхност 80 хектара в Гонес, на 19 километра северно от Париж.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР