Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена в

...
Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена в
Коментари Харесай

Народното събрание отваря врати за гражданите

Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена в събота от 10.00 до 17.00 часа. За повторно Народното събрание взе участие в самодейността Европейски дни на наследството, проведена от Столичната община и Министерството на културата със съдействието на френското посолство и Френския институт в България.

В 10.00 ч. заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости в постройката, оповестена за монумент на културата от национално значение през 1955 година

Гостите ще могат да прегледат пленарната зала, коридорите и непрекъснатата експозиция, обвързвана с историята на законодателната институция.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще беседва в 16.30 ч. с последните гости в пленарната зала на Народното събрание.

Той ще предложения най-младите и най-любопитни измежду тях в кабинета на ръководителя, ще им опише за активността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Проектът на постройката на Народното събрание е на проектант Константин Йованович, показан е през май 1884 година, а през ноември същата година е сложено началото на градежа на зданието. Изграждането и обзавеждането продължава до 1886 година

Между 1896 и 1899 година се построява двуетажно крило от северната страна на постройката с пространства за канцеларии и списък на Народното събрание, а през 1925 година стартира построяването на триетажно северно крило с чакалня, коридори и списък.

Инициативата Европейски дни на наследството се поддържа от Съвета на Европа и от Европейската комисия и се организира всяка година през септември. Първите дни на културното завещание са проведени през 1984 година във Франция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР