Сградата на столичната ул. Велико Търново 32, в която преди

...
Сградата на столичната ул. Велико Търново 32, в която преди
Коментари Харесай

Поредна историческа сграда в София е съборена: Скоро ще обявяваме панелки за паметници на културата

Сградата на столичната ул. " Велико Търново " 32, в която преди години се е помещавало посолството на Хърватия в България, е съборена. 

По данни на " Спаси София " - на централното място се чака да се построи 7-етажен блок. 

Къщата е някогашен монумент на културата и е добре поддържана до решението за срутване. Защитеният й статут е лишен още през 1993 година и не е възобновен макар опита за правосъдно оборване. 

От Столична община обаче са оповестили пред bTV, че досега за парцела няма издавано позволение за градеж на нова постройка от основния проектант, а НАГ не е заверило проект за унищожаване на съществуващата триетажна къща. 

Директорът на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров разказа системата за запазване на старите архитектурни обекти като " злополука ". 

" В България има още 18 000 здания със статут на недвижими културни полезности, които нямат режими на запазване - т.е. няма закон, който да опази тези здания от външна интервенция. Това са над 80% от културното завещание на България ", сподели той пред bTV. Петров уточни, че е отговорност на Столична община, а освен на жителите да упорстват за отбрана на постройките с историческа полезност за града. 

Оценката му беше доказана и от зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов. 

" Ако продължаваме по този начин, панелен блок в Обеля-7 ще го произведем за монумент на архитектурата, тъй като всичко останало е отишло в историята ", сподели той. " Ние изрязваме цели огромни детайли от оня цивилизационен избор. Само на няколкостотин метра е Докторската градина ".

Кадинов разгласи, че министерството приготвя промени в Закона за културното завещание и желае гласуването на независим закон за архитектурата. 

" Започнали сме и желаеме да проведем тази активност изключително бързо ", споделя той. 

Междувременно постройката на ул. " Велико Търново " към този момент е полусъборена. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР