Сградата на Софийска банка на ул. Преслав 24 - вече

...
Сградата на Софийска банка на ул. Преслав 24 - вече
Коментари Харесай

Това е една от най-разпознаваемите сгради в стария център на Варна, но е и много опасна

Сградата на " Софийска банка " на ул. " Преслав " 24 - към този момент в развой на реституция.

Построена е през 1922 година и проектирана от арх. Дабко Дабков.

Бившата " Софийска банка " е една от най-разпознаваемите здания в остарелия център на Варна. Тя впечатлява със своята богата, аристократична архитектура и забавна история.

Красивото банкерско здание е издигнато в еклектичен жанр с преобладаващи барокови елементи. Най-отличителна е фронталната статуя на римския господ Меркурий, яздещ орел. Тя е дело на известният варненски ваятел Кирил Шиваров, пишат във Facebook страницата " Морско око ", видя Varna24.bg .

" Сградата е поръчана от софиянците братя Илчеви, представители на тогавашната банка " София ". Тя е издигната на мястото на хотел " Россия ", в който Иван Вазов отсяда при визитата си във Варна през 1890 година

След 1944 година постройката е национализирана и в нея се настанява " Държавна спестовна каса ". След 1989 година тя е реституирана, само че бива изоставена. През 2020 година е осъществено спешно подсилване на фасадата, а от тази седмица е стартирана работа по същинската реституция. По план " Софийска банка " да се резервира като офис постройка.

По време на фотосите - в съботния следобяд на 16.03.24, преброихме осем служащи. Надяваме се на бърз прогрес, който да следим отвисоко ", пишат още.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР