Сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е

...
Сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е
Коментари Харесай

От фасадата на Ректората на Софийския университет се отстраняват съществуващи от 20 години външни климатични тела

Сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски " е архитектурен, исторически и живописен монумент на културата от национално значение, както и една от най-значимите здания в архитектурно отношение в страната.

През последните години управлението на Университета поставя големи старания по консервацията и реставрацията на постройката, за опазването на статута й като важен архитектурен монумент от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички настоящи и относими закони и наредби, оповестяват от пресцентъра на СУ.

И осведомят, че в тази връзка Софийският университет "Св. Климент Охридски " годишно изготвя проект за неотложни действия за поддръжка и консервация на постройките монументи на културата, стопанисвани от Университета.

Министър Банов за слагането на нови климатици по фасадата на СУ: Абсолютна дивотия

При правенето на проекта за актуалната година се откри, че през последните 30 години по фасадите на постройката на Ректората са сложени огромен брой климатични тела, в това число техните съпътстващи детайли тръби, кабели и други.

Несиметрично разположените климатични тела и други детайли по фасадите на постройката нееднократно са будили възмущението на жители и институции. Във връзка с това беше взето решението за унищожаване на всички климатични тела от фасадата на постройката и за подмяната на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата, декларират от СУ.

След довеждане докрай на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат само тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада, твърдят от Софийския университет.

От СУ декларират, че според член 147, алинея 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобрение на капиталови планове за издаване на позволение на градеж за монтаж на съоръжения, уреди и уредби. По същия метод член 83 и член 83 а от Закона за културното завещание изискват координиране за консервация, реституция, надстрояване, поправки и преустройства, укрепителни работи и т. н., само че не и за монтаж на съоръжения и уреди, още повече, че в тази ситуация става дума не за монтаж, а за ремонт на съоръжения и уреди, и за замяна на тръбните трасета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР