Сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен

...
Сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен
Коментари Харесай

Сградата на Морската гара в Бургас става Областен кризисен център

Сградата на Морска гара-Бургас ще се трансформира в Единен регионален спешен център в изискванията на украинската бежанска и филантропична рецесия, оповестиха от пресцентъра на Областна управа-Бургас. Решението е взето на оперативно съвещание на Областния спешен щаб.

Морска гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят филантропичните помощи за потърсилите протекция в Бургаска област. За облекчение на украинските жители, потърсили протекция, в избрани дни там ще има представителства на Държавна организация за бежанците, Регионална работа по заетостта и на Регионалното ръководство на образованието, които ще дават нужните съвещания и ще обработват документи на място.

Болничните заведения остават в подготвеност да посрещнат и да окажат здравна помощ на нуждаещите. За задачата Областният спешен щаб предлага всеки, който се нуждае от здравна помощ, първо да посещава УМБАЛ-Бургас или общинските медицински центрове, където е урегулиран процесът по безвъзмездното лекуване на украинските жители.

Български червен кръст-Бургас разгласи, че продължава акцията по набирането на филантропични помощи – хигиенични препарати, памперси, одеяла, нови обувки и облекла. Големи търговски вериги са декларирали подготвеност да обезпечават безплатно хранителни артикули под формата на ваучери.

Зеленчукопроизводители са подготвени да подаряват огромни количества от своята продукция.

Все по-често постъпват запитвания до Регионалното ръководство по обучение (РУО) за опциите децата на украински жители да посещават постоянни занятия в детските градини и учебни заведения. Децата на родители с двойно поданство могат да бъдат признати в детска градина или учебно заведение, без да се минава през процедурите за бежанците, които имат единствено украински паспорт. На уеб страницата на Министерството на образованието и науката е оповестен пример на заявление, което родителите от Украйна би трябвало да попълнят и подадат в РУО-Бургас. В него би трябвало да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски език, къде и кой клас е приключил в своята страна, обясниха от Областна администрация.

Областният спешен щаб приканва украинските бежанци да се записват като търсещи протекция, с цел да придобият законово право на гратис обучение, здравно обезпечаване, обществено подкрепяне и опция за намиране на работа. Това всеки пълновръстен украински жител може да направи като подаде заявление към която и да е държавна институция, която пък е длъжна да я препрати към Държавна организация за бежанците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР