Сградата на Морска администрация“, басейнът на ВВМУ Н. Й. Вапцаров“

...
Сградата на Морска администрация“, басейнът на ВВМУ Н. Й. Вапцаров“
Коментари Харесай

Заместник-кметът Павел Попов: Мозайката на Автогарата във Варна ще бъде съхранена

Сградата на „ Морска администрация “, басейнът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ или някои от бъдещите нови учебни заведения във Варна могат да бъдат възможен дом на творбата на пловдивския художник Чавдар Пашев 
Паметниците на монументалното изкуство от тази ера са обект на съществени разногласия и те са основателни, тъй като тези монументи в предишното са играли една идеологическа функционалност. Навярно някой, който е стоял на моето бюро в Общината през 1971 година, когато е основана тази мозайка, е трябвало да обосновава идеологическата й функционалност. Но ние, всички варненски жители, виждаме, че тя е запазила свободата си, като съществена съставна част на изкуството и по тази причина заслужава да бъде съхранена. По този метод ще удържим победа над това идеологизирано изкуство от онази ера. Това сподели пред Българска национална телевизия, заместник-кметът с сектор обучение, просвета и спорт Павел Попов. 

В Общината към този момент се разискват локациите, където вероятно да бъде ситуирана мозайката „ Хората и морето “. Търсим уместно място, където тя да може да бъде инсталирана, място обвързвано с морето и нейното име, в среда, която да резонира с тематиката на това произведение. Като разновидности мислим за постройката на „ Морска администрация “, басейна на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, или вероятно в постройката на някои от учебните заведения, които следва да бъдат построени в град Варна “, уточни още зам.-кметът Павел Попов. Той акцентира, че макар че Община Варна не е притежател на Автогарата и надлежно на мозайката от доста години, новото управление на града се е решило на спомагателни стъпки и старания да бъде непокътнат този монумент на монументалното изкуство и да бъде чута волята на варненските жители. 

За благополучие, Община Варна среща цялостно схващане от страна на новите притежатели на Автогарата, които поемат цялостния ангажимент да създадат изследването, да финансират демонтажа, съхранението и бъдещото монтиране на новото място на „ Хората и морето “, изясни Павел Попов. Той акцентира още, че новите притежатели са образец за корпоративно-социална отговорност и че подобен следва да е моделът - всеки частен притежател да осъзнава, че не действа във вакуум и би трябвало да има принос към общността и града.

Мозайката, дело на огромният пловдивски художник Чавдар Пашев, е сложена като пано през 1971 година на една от стените на новопостроената тогава Автогара - Варна. Тя е кръстена от създателя „ Хората и морето “ и е с размери - 12 метра на 3 метра. Произведението изобразява жена, мъж и дете в прегръдка и носи морския дух на Варна. Изработена е от разнороден материал – най-малко шест типа камък, като техниката на слагане е характерна – каменните части са циментирани, което затруднява демонтажа и изисква особено проучване, акцентира зам.-кметът Попов и добави,че притежателите на терена са напълно ангажирани това да се случи.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР