Сградата на кметство на село Чепинци е с формата на

...
Сградата на кметство на село Чепинци е с формата на
Коментари Харесай

Знаете ли кой е Георги Овчаров, проектирал редица емблематични сгради у нас?

Сградата на кметство на село Чепинци е с формата на слон. На страницата на институцията във Фейсбук, описват за архитекта, проектирал зданието, видя Sofia24.bg . Селото се намира 5 километра от столицата. Сградата на кметството в село Чепинци е с неповторима архитектура. Самата постройка гледана от страна на площада има форма, наподобяваща слон. Кой е неповторимия проектант, направил плана на тази неповторима постройка. Това архитектът Георги Овчаров. Кой е той? Арх. Овчаров е творил сред двете международни войни. Роден е на 20 април 1889 година в Силистра. Той е тясно обвързван и със София - град, в който е живял и в който е проектирал редица емблематични здания. През 1911 година Георгиэ Овчаров отпътува да учи архитектура при проф. арх. Паул Бонац. 

След като се дипломира се завръща в България, като през Първата международна война е мобилизиран на фронта. След края на войната заживява в София и става член на известния тогава “Клуб на интелектуалците ". В клуба се среща с много видни представители на неговата специалност, даже попада в обкръжението на цар Борис III и несъмнено първата му поръчка не закъснява. Това са две дребни жилищни здания в Евксиновград. През 1926 година проектира къщата на писателя Сирак Скитник на ул. “Борова гора ", както и постройката на Работническа болница, сегашен ИСУЛ. 

През 1928 година е разгласен конкурс за постройка на Агрономическия факултет на Софийския университет. Не е присъдена първа премия, а на второ място е класиран немският проф. Херман Бухер. Той разпорежда осъществяването на арх. Георги Овчаров. Следват години, в които той проектира редица здания из цялата страна. Някои от тях са извънредно известни и с огромна историческа стойност. Такива са Мавзолеят на Георги Димитров, Министерството на вътрешните работи, Общината в Бургас, Държавен музикален спектакъл в София, мостът на Дунав при Русе-Гюргево и много други.

Умира на 15 октомври 1953 година в родния си град.

Това, което свързва арх. Овчаров със село Чепинци е, че по негов план са издигнати постройката на кметството и учебното заведение. Те са с неповторим дизайн, плод на гения на майстора. Сградата на кметството е с формата на слон. Има ясно изразени декоративни уши, а ъгълът откъм улицата е с формата на хобот. Самата тя е проектирана и издигната през 1934 година по времето, когато кмет е бил неговият брат Симеон Овчаров. Четири години по-късно през 1938 година е издигнато и учебното заведение. Неговият план в началото е представлявал здание с формата на отворена книга, погледната от горната страна. Предполагало се е, че то ще бъде гимназия, само че в последна сметка е издигната единствено едната страница от книгата и все още то е главно учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР