Сградата на Гранд хотел България, която е паметник на културата

...
Сградата на Гранд хотел България, която е паметник на културата
Коментари Харесай

Кметът на София се обяви срещу надстрояването на "Гранд хотел България"

Сградата на " Гранд хотел България ", която е монумент на културата от национално значение, би трябвало да бъде непокътната в достоверен тип, без да се надстроява. Такова мнение показа кметът на София Йорданка Фандъкова във " Facebook ".

Изказването й е във връзка импортираното в районната община " Средец " от притежателят на хотела - " Гранд хотел България 2016 " АД, искане за смяна на устройствения проект за имота, който да му разреши да надстрои последния етаж на постройката. В препоръчаното изменение се предвижат и градеж на нова 5 етажна постройка от към улица " Аксаков ", и надстрояване с 4 етажа на постройката до централата на " Българска банка за развиване " на ул. " Дякон Игнатий ". Авторът на плана за изменение на проекта - проектант Иво Петров, сподели пред " Дневник ", че не се планува надстрояване на главната постройка на хотела, а единствено доизграждане на съществуващите постройки на покрива.

" Сградата на хотел " България ", която е част от общ архитектурен комплекс дружно със зала " България ", би трябвало да бъде непокътната в нейния достоверен тип. Това е персоналната ми позиция, която неведнъж съм защитавала ", написа Фандъкова в позицията си по въпроса. Спроед нея постройката, проектирана от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов, е знакова за София. Кметът споделя и че от общината разчитат " извънредно доста " на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИКНК) към Министерство на културата, който позволява или забравянва всевъзможни действия по сгради-паметници на културата.

В обявата се споделя и че досега притежателите не са внесли планова документи в направление " Архитектура и градоустройство " към Столична община. " Ако такава бъде импортирана, незабавно ще бъде предадена на НИНКН, като чакаме те да изберат най-консервативния метод за предпазване на постройката ", твърди още Фандъкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР