Сградата на читалище Светлина-1861 ще се възстанови и ще се

...
Сградата на читалище Светлина-1861 ще се възстанови и ще се
Коментари Харесай

Променят статута на читалище Светлина в Шипка и след това го ремонтират

Сградата на читалище " Светлина-1861 " ще се възвърне и ще се употребява единствено за културна активност . Това съобщи министърът на културата Боил Банов при визитата си в град Шипка, осведомиха от неговото ведомство.

Преди смяната на статута в монумент на културата и смяна на собствеността, страната няма правни учредения да финансира читалището, посочи Банов.

Той прегледа положението на постройката и беседва с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова . Банов се видя и с регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова и основния проектант на община Казанлък проектант Георги Стоев.

Възстановяването на постройката би трябвало да е законосъобразно и необратимо . Започва процедура за оповестяването й за монумент на културата , изясни министърът на културата. Със статут на монумент на културата ще може да се кандидатства за финансиране по разнообразни стратегии на МК и от европейски фондове.

Така ще може постройката да има специфичен охраняем режим, съгласно който ще може да се употребява единствено за културни цели и няма да позволява застрояването в близост с огромни здания .

Очаква се на последващо съвещание на Оценка за съвместимост собствеността на постройката от частна общинска да бъде изменена на обществена общинска . Предвижда се и градивно проучване. Ангажимент за това е поела кметът на Казанлък Галина Стоянова.

След това настоятелството на читалището ще може да разгласи дарителска сметка, с цел да се подкрепи възобновяване на постройката.

Според министър Банов сериозният ремонт може да стартира едвам след март месец следващата година , като до тогава ще се направи нужното да се защищити постройката от тежките метеорологични условия през зимата. Необходими ще са най-малко 3 млн. лева за цялостния ремонт на читалището , заяви Банов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР