Сградата на Булгартабак в Благоевград © Цветелина Белутова Още по

...
Сградата на Булгартабак в Благоевград © Цветелина Белутова Още по
Коментари Харесай

"Благоевград БТ" върви към затваряне

Сградата на " Булгартабак " в Благоевград

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Служители на Пеевски изпратени пред " Капитал " и " Дневник " (ВИДЕО)

Протестът беше проведен от " Булгартабак ", а хората бяха облечени в идентични тениски и с вувузели
6 дек 2017
Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Съоръжението не работи от предходната година, само че теренът на бул. " Цар Борис III " е атрактивен за строителство
11 авг 2017
Милиардният холдинг на Пеевски

След като BAT купи марките на " Булгартабак " дъщерното " Благоевград БТ " се трансформира в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 милиарда лева
21 юли 2017 Работниците от " Благоевград БТ " са получили покана за овакантяване по самодейност на работодателя (чл. 331 от Кодекса на труда) и сега най-малко 200 души от чиновниците на цигарената фабрика, които са 588 по данни на Национален осигурителен институт от март, са приели да получат обезщетение против овакантяване. Според Кодекса на труда минималният размер на компенсацията, което дължи работодателят при овакантяване по този текст, е 4 брутни заплати, само че може да бъде уговарян и по-голям размер. Проблемът е, че след 1 януари 2018 година служащите при овакантяване на това съображение ще получават обезщетение за безработица в размер на минималната работна заплата за 4 месеца. Според синдикатите, този факт се употребява като форма на индиректен напън върху служащите да дадат единодушие за овакантяване до края на тази календарна година.

" Както и в тази ситуация със софийската цигарена фабрика " София БТ ", която беше затворена през април 2016 година, обезщетение е препоръчано на всички служащи и към момента не е ясно какъв брой от тях са се съгласили ". Въпреки това в Благоевград ще продължат да работят част от чиновниците, защото тук към момента има ангажимент за произвеждане на българските марки цигари, закупени от ВАТ, разяснява Юли Манойлов, ръководител на тютюневата секция към КТ " Подкрепа ".

Той напомни, че съгласно приватизационния контракт " Булгартабак " не може да закрие дружество до 2021 година, единствено може да го затвори за ремонт и реорганизация за 12 месеца. В противоположен случай дължи наказателна клауза. Софийската фабрика обаче бе затворена за повече от 12 месеца, а по-късно бе съборена, само че и досега не е обществено известно страната да е наложила наказания на " Булгартабак " за това.

Според изказване на районния ръководител на КНСБ Емануил Манолов през БНР всичко сочи, че " Благоевград БТ " евентуално ще бъде затворено, както и софийската фабрика преди този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР