Сградата на БНБ на ул. Райко Даскалов ще бъде превърната

...
Сградата на БНБ на ул. Райко Даскалов ще бъде превърната
Коментари Харесай

Предпоследно: Сградата на БНБ става археологически музей

Сградата на Българска народна банка на ул. " Райко Даскалов " ще бъде превърната в музей. Това е предлагането на кмета на Пловдив. Общината към този момент е почнала договаряния с Регионалния археологически музей да вземе постройката. Според кмета Димитров, там ще стане прекрасен археологически музей, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Община Пловдив закупи красивото здание след замяна на парцели с националната банка. Дълго време и обратно във времето беше стартирана концепцията да се трансформира в внушителен дом на общината или даже там да се реалокира общинската администрация.  от швейцарския проектант Якоб Хайнрих Майер и е издигнато през 1898 г. Вписана е в регистъра на паметниците на културата. През 2019 година Българска народна банка освободи пространствата и оттогава  постройката пустее. За реставрирането на фасадите има утвърден план, направен по поръчка на Българска народна банка и координиран с НИНКН.

Още една знакова постройка в Пловдив е пред довеждане докрай. На 15 април ще се открие обновената Градска художествена изложба на ул. " Съборна " 14-А. Сградата е реставрирана, с актуализирана художествена експозиция и преобразено дворно пространство. В бюджета за 2022 година са заложени 200 000 лв. за облагородяване на площадката сред галерията и Гражданския клуб, разгласи зам.-кметът по просвета Пламен Панов. 

Тази година ще стартира обновяването на къща " Ламартин " по план на регион " Централен " за 500 000 лв., който към този момент е координиран с НИНКН. Отделно са планувани 110 000 лв. за стенописите на къща " Хиндлиян ", както и 180 000 лв. за финансови разноски в Стария град. 

" Парите за просвета в бюджета за 2022 година са повишени, само че не са толкоз, колкото на заместник-кмета (б.а. - отрасловият зам.-кмет Пламен Панов) му се желае ", призна кметът Димитров и посочи, че в средата на годината ще има актуализация. 

Още от в този момент са планувани 80 000 лв. да продължи проектирането на баня " Старинна " и 500 000 лева за кино " Космос ". С пари от страната тази годината се чака да започва планът за Небет тепе и Източната врата. 

Общинската фондация " Пловдив 2019 " ще продължи да действа, защото би трябвало да разплатят стратегии за над 800 000 лв. от предходната година. В бюджета за 2022 година са заложени 200 000 лева за заплати на екипа на фондацията, като концепцията е да вършат и печелят планове, сподели зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР