Сграда с височина 62 м. и поне 18 етажа възнамеряват

...
Сграда с височина 62 м. и поне 18 етажа възнамеряват
Коментари Харесай

Експерти възразиха срещу строителството на 60 метрова сграда в центъра на Варна

Сграда с височина 62 м. и най-малко 18 етажа имат намерение да построят в центъра на Варна фирмите " Пропъртис ПС " и " Борд ". Проектът е бил показан на съвещание на Общинският експертен съвет по устройство на територията през вчерашния ден.

Двата имота, в които би трябвало да бъде осъществено строителството на

постройката с 18 хиляди кв. м. разгъната застроена повърхност,

са с обща величина 1.39 дка. Те се намират на кръстовището на булевардите " Сливница " и " Княз Борис I ". Едноличен притежател на " Пропъртис ПС " е Петя Славова, а на " Борд " - холандския жител Мартин Хаугаард. Справка в архива на Търговския указател демонстрира, че той е придобил компанията през 2010 година от двамата дотогавашни съдружници в нея – Даниел Славов и Емил Петров.

Според участници във вчерашното съвещание на Експертния съвет по устройство на територията във Варна, с които " Дневник " беседва, приемането на плана за строителство на над 60 метровата кула е било отсрочено поради

редица възражения

против реализацията му в показания вид. Те са били свързани главно със сериозните промени които той ще наложи в устройството на региона. Спорове е провокирало и натоварването му с трафик, който съществуващата сега инфраструктура не би могла да поеме. Експертите, взели участие в съвета, са били на мнение, че с плана се надвишават и индикаторите за застрояване на квартала съгласно регулационния проект, който работи сега.

Заявлението за допускане, изследване и планиране за изменение на Подробния организационен проект на терените, върху, които би трябвало да бъде осъществено строителството на високата постройка е било прегледано от Експертния съвет по устройство на територията още на 29 ноември т.г. То е било импортирано от вложителите в общинската администрация единствено две седмици по-рано – на 14 ноември. В него е записано, че

плануваното строителство е " за банка ".

За първи път планът за строителство на високоетажна постройка на същото място беше дискутиран в Общинският експертен съвет по устройство на територията още през юли 2008 година Тогава разискване беше отсрочено с претекста,че реализацията на постройка с сходни мащаби

няма по какъв начин да не засегне и на близките пространства,

част от които са паркове и пешеходни зони. Според изразените тогава сериозни отзиви тя би наложила построяването на съответната инфраструктура, паркинги и подходи, които няма по какъв начин да са ефикасни, в случай че не обслужва най-малко няколко сходни плана в съседства. По същия мотив тогава Съюза на архитектите разгласява мнение, съгласно което всички бъдещи здания в историческата част на Варна -

археологическият резерват " Одесос " и зоната към него

би трябвало да имат оптималната височина от 15 м (кота корниз), като освен това се съблюдават и характерните условия за застрояване на Националния институт за паметниците на културата.

По време на съвещанието си от 29 ноември т.г. Експертния съвет по устройство на територията е отхвърлил и

различен план за строителство на 8 етажна постройка

в същия регион. Става дума за хотел, който би трябвало да се появи на мястото на паркинга на Фестивалния и конгресен център във Варна.

В общинската администрация преди време беше импортиран и още един план за създаване на

16 етажен хотел против входа на Морската градина.

Той би трябвало да се появи на мястото на паркинга на съществуващия сега хотел " Одесос ".

Само на метри от мястото, в историческия център на Варна е проектирано и строителството на четвърта висока постройка в същия регион. Поне на 36 м. би трябвало да се издигне бизнесцентърът, който сдружението " Лазурен бряг 91 " счита да построи на терена, в който в този момент се намира изоставената от години остарялата градска баня.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1559)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР