Сграда на 8 етажа и подземен паркинг на две нива

...
Сграда на 8 етажа и подземен паркинг на две нива
Коментари Харесай

Сграда на 8 етажа и паркинг в двора на вековна къща в София

Сграда на 8 етажа и под земята паркинг на две равнища за 45 коли желае да строи страната посредством АДИС в двора на оранжевата къща на столичния бул. " Васил Левски " и ул. " Иван Вазов ". 

Красивата вековна къща в жанр цесион от няколко години е празна, преди този момент в нея се обитаваше посолството на Иран. 

Държавната Агенция за дипломатически парцели в страната за следващ път желае преустрояване на постройката. Идеята е да се резервира съществуващата двуетажна къща и ограда, а на терена да изникне нова, висока колкото прилежащото Министерство на спорта. В петък Общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) ще преглежда още веднъж настояването за смяна на устройствените проекти. 

Според настоящия регулационен проект парцелът е с повърхност 1216 кв.м. В него са ситуирани две здания - главната е 477 квадрата и има вход от бул. " Васил Левски " и още един - вторичен, от ул. " Иван Вазов ". В дъното на двора е ситуирана солидна сграда на един етаж. Обектът има статут на архитектурна недвижима културна полезност с категория локално значение, като неразделна част от него е оградата, написа в обяснителната бележка за бъдещия градеж, подписана от арх. Константин Пеев, студио ЕКСА.

Според НИНКН " не се позволява смяна на обемно-пространствените параметри и архитектурна характерност на единичната недвижима културна полезност ", само че " се позволява нов размер в имотните граници на единичната архитектурна строителна културна недвижима полезност ". 

От предлагането за промени излиза наяве, че се желае УПИ-то с предопределение до момента " за Бюро за обслужване на дипломатическия корпус, Министерство на външните работи " да стане " за административна постройка с публично делово обслужване на Министерство на външните работи ". Устройствената зона остава " специфични терени ", където процентът на озеленяване ще е най-малък - 20%.  

Мотивираното предложение включва застрояване под равнището на терена на две равнища с повърхност 946 кв.м., като " заради лимитираната повърхност се планува автоматизирана система за паркиране без достъп на хора до подземните равнища ". 

От 2016 година до момента основният проектант на София Здравко Здравков на няколко пъти е прибирал плана за преправка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР