Сглобката ще се опита или сега да провокира президента Румен

...
Сглобката ще се опита или сега да провокира президента Румен
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Сглобката или ще провокира Радев да направи политически проект, или ще направи живота му черен

Сглобката ще се опита или в този момент да предизвика президента Румен Радев да направи политически план и да слезе от поста на държавен глава, или да направи живота му черен в идващите 2-3 години. Това разяснява пред БНР изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов.

" Сглобката се пробва да предизвика Радев да направи нещо в този момент. Ако това не се случи, ще го удря през идващите 2-3 години, с цел да изхаби рейтинга му. Ще се опитат или да предизвикат президента да слезе в този момент, или да създадат живота му черен в идващите 2-3 години ", съобщи социологът.

По думите му офанзивата към Радев е от доста време. " Той е нужната комфортна цел, откакто те се сдобриха между тях. Господин Пеевски може да изнесе тази офанзива ", изясни социологът.

Той уточни и други вероятни линии на размишление по отношение на протичащото се на политическата сцена. " Възможно е това да има връзка с вътрешните събития в Движение за права и свободи. Тук е външният министър на Турция, който се срещна с господин Мустафа Карадайъ.

От всеобщите разбори сега убягва, че прокуратурата в България даде доста ясно да се разбере, че е срещу концепциите за правосъдна промяна. Част от патоса на господин Пеевски отива и в тази посока. Друга линия е, че президентът Радев, който мъчно може да бъде наименуван проамерикански надъхан, напълно се базира на един американски инструмент, като глобите " Магнитски ". Очевидно става въпрос за пренареждане под повърхността, заключи политологът.

Радев е най-рейтинговият състезател в страната, подсети Симеонов.

" Понякога е имиджово комфортно да имаш тъкмо подобен съперник, който в годините беше демонизиран. Когато се срещат такива съперници - единият, от които няма какво повече да губи, а другият има доста, тъй като има много висок рейтинг, то тогава президентът е уязвимият. Имаме обстановка, в която президентът Радев се изправя против мощен съперник, само че е в по-удобна позиция от позиция на публичната известност. Нещо повече - той е в комфортна позиция от позиция на прословутата ниша за партия, за която всички приказват ", разяснява още социологът и добави, че съгласно него президентът е в стратегически мощна позиция.

" Сглобката надценява въздействието и известността си на моменти, в това число през такива крайни жестове като тези на господин Пеевски. От другата страна стоят хора като Костадинов, които са извънредно радикални за умерения български всеобщ политически усет. Създава се ниша за нещо по-центристко. В дълготраен проект Радев е на плюс, тъй като тази ниша я има. Ние сме в обстановка, в която българите все по-малко гласоподават. Властта има доста ниско доверие. В София за една численост щеше да има червен кмет - единствено поради протестното и наказателно държание на хората. Трупа се напрежение. Сглобката знае, че логиката е, че в случай че президентът легитимира нещо, то да не е в този момент. Те се мъчат да го предизвикат и да го удрят по този начин, че този рейтинг, който е натрупал, да се изхаби. Това е обикновено политическо стълкновение. Лошото е, че хората ще стартират напълно да обръщат взор от партийната сцена ".

Политологът обаче не вижда логичност президентска партия да се появи през тази година.

Той изясни, че в случай че продължава борбата на тези два лагера, по-умереният в болшинството си българин ще презре и двете крайности. " Тук идва късмет за Борисов, който през днешния ден се вживя в ролята на центрист, на рефер. Тази роля на центрист ще се оспорва в идните месеци и години. Радев е един претендент за центрист, Борисов е обичаен в тази ниша и ще се мъчи да си я върне. Един от новите претенденти за центрист ще бъде Пеевски. Тази борба може да има и стратегическо измерение ", добавя Симеонов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР