Сглобката ще оцелее и сега. Драмите са само за пред

...
Сглобката ще оцелее и сега. Драмите са само за пред
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Грешка е премиерът да е и външен министър, а Денков не е подготвен.

Сглобката ще оцелее и в този момент. Драмите са единствено за пред света, в сенките нещата се наместват. Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и Народното събрание пред 24 часа.

" Виждате по какъв начин и след най-сериозни кавги намират метод да съвместят ползите си. Не имам вяра, че постът на външния министър може да събори тази заварка. Те толкоз добре сглобиха ползите си, че на процедура се разтвориха едни в други и е мъчно да се разделят. А и другото основава детайл на неопределеност - кой какви резултати ще реализира на изборите. Така че не се вързвам на тези драми, които ни се показват начело. В сенките нещата се наместват. "

Вигенин разяснява и напрежението сред некоалицията за това какъв да е външен министър.

" Обективно видяно, постът външен министър в това държавно управление дава минимум благоприятни условия да водиш национална политика, да предлагаш и защитаваш нови хрумвания. То съществува, с цел да се потвърждава всекидневно като евро-атлантическо. Създадено е най-много под външен напън и с цел да извършва избрани външнополитически поръчки. Ако е борба кой ще извършва по-добре поръчките, не го разбирам. Но от тяхна позиция несъмнено има някаква логичност. Вероятно Политическа партия се тормозят, че в случай че изгубят и двата поста - и премиерския, и външния министър, откакто и в Народното събрание ръководителят на външната комисия отново е от ГЕРБ, те чисто институционално ще бъдат лимитирани откъм подобен вид контакти. Може би в това е основата на спора " изясни социалистът и добави, че съгласно него ще бъде неточност да се съвместяват двата поста - външен министър и министър председател.

" Това са двете фигури в кабинета, които на процедура имат опцията да осъществят външнополитическите контакти и начинания. Добре е да има синхрон, само че не и да съответстват. Освен това не е добре всички тези позиции да бъдат съсредоточени в едната от партиите в болшинството. На процедура външната политика напълно остава на ГЕРБ. Бих схванал Политическа партия, че това не им харесва ".

Кристияан Вигенин не счита, че Николай Денков има подготовката и познанията да бъде ефикасен външен министър.

" От моя опит, изключително в актуалната геополитическа конюнктура министърът би трябвало да има доста положително схващане за външната политика, за връзките сред страните и вътре в Европейски Съюз и с външните сътрудници. Опасявам се, че това не е сферата на подготвеност на Денков. "

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР