Сглобката отхвърли предложението на БСП за България“ свръхпечалбата на банките

...
Сглобката отхвърли предложението на БСП за България“ свръхпечалбата на банките
Коментари Харесай

БСП: Сглобката отхвърли европейска практика и сигурен приход в бюджета – отказа данък върху свръхпечалбите на банките

Сглобката отхвърли предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ свръхпечалбата на банките да бъде обложена с налог – европейска процедура и сигурен доход в бюджета, пари, които могат да бъдат употребявани в поддръжка на българските фамилии.
Проф. Румен Гечев направи предлагането, като акцентира, че това е европейска процедура, която и през днешния ден се осъществя в редица европейски страни, измежду които Чехия, Унгария, Англия. „ Дискусии се водят в Италия. Испания още през декември 2022 година наложи спомагателен налог върху свръхпечалбите на банките, дружно със свръхпечалбите в енергийния бранш. Корпоративният налог в Испания е 25 %, 23 % е за дребни компании с оборот под 1 милион евро и 15 % е корпоративният налог за новосъздадени компании. Така че,25 % плюс налог върху чистите доходи от лихви 4.8 % - това прави съвсем 30 % краен налог върху испанските банки “, даде още образци националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
По думите на проф. Гечев у нас 80 на 100 от активите на банките са поделения и представители на непознати банки. „ Те тази година ще генерират чисти доходи от разликата в лихвените нива по депозитите на български жители и компании и заемите, предоставяни на български жители и компании. Очаква се към или над 4 милиарда лв., както и близо 2 милиарда лв. по предварителни данни на Българска народна банка да бъдат приходите от комисионни и такси на комерсиалните банки в България “, съобщи социалистът.
„ Добрата вест, след стрес тестванията и по информация на Българска народна банка, която дава отговор за банковата система, е че българските банки се намират в положение, което е по-добро от междинното за Европейски Съюз. Българските банки имат финансова адекватност с 4 -5 % по-висока от изискуемата в Европейски Съюз,  покритие на ликвидността, което е доста по-високо от минималното условие 100 % на Европейски Съюз – ние сме над 170 % “, уточни проф. Румен Гечев в коментара си, че налагането на сходен налог няма да се отрази на стабилността на банковата система.
„ От Българска социалистическа партия предлагаме европейски опит, предлагаме приходи в размер на близо 600 млн. лева, които ще бъдат обезпечени в българския бюджет, които са основани от българските компании, от българските фамилии, да се употребяват за опазване на здравето, за развиване на научни проучвания, за реализация на политики в поддръжка на хората “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ по време на дебата преди гласуването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР