Сгледно хоро ще се извие този петък на Петковден /14

...
Сгледно хоро ще се извие този петък на Петковден /14
Коментари Харесай

Сгледно хоро и Селски мол на Петковден в Габрово

 Сгледно хоро ще се извие този петък на Петковден /14 октомври/ в Габрово до храм „ Света Троица ” и Дечковата къща, от 16 до 19 часа на 14 октомври 2022 година Домакин на хорото е самодейността на габровските читалища „ Селски мол ”, по време на който се организира -благотворителен базар на селскостопански произведения и домашни храни в поддръжка на читалищната активност,фолклорна сцена и лотария за награди от щандовете на базара

Селският мол ще се организира по традиция в деня на Света Петка Българска. Събитието е възстановка на петковденския събор, който се провеждал на Женския пазар доникъде на предишния век. Освен плодовете на есента, ще има обичайни почерпки за градските гости, посредством които читалищата получават дарения и поддръжка за свои начинания за запазване на културното и фолклорно завещание.

Забравена габровска традиция е на Петковден да се събира Сгледно хоро на габровския пазар. След приключването на кърската работа и завръщането на гурбетчиите в родния край, бъдещите свекърви оглеждали момите дали са персонални на хорото и събирали информация дали са работни и уважителни у дома.

Хванати ръка за ръка габровци и този път ще „ създадат “ бяла магия за повече млади фамилии и челяд в града.

Селският мол и Хорото се събират на Петковден и посвещават на духовния празник на града. Организатори са НЧ ”Хр.Ботев 2008 ” с. Гарван и НЧ ”Будителите 2017 ” Габрово.

*

На Петковден настава преходът към зимата.От Петковден в миналато и традициите на българина започвали сгледите за годежите и сватбите. В националните разбирания Света Петка е настойник на раждането и плодовитостта при хората и при животните. В Габровско балканджиите я почитали с празничен пазар и забава. Близо до остарялата часовникова кула в града се извивало огромно хоро, на което майките на момчета за женене сглеждали бъдещите си булки – могат ли леко да стъпат и кръшно да вият снага.

На Петковденското сгледно хоро, което ще поведат самодейците от локалните читалища в петък по здрач, ще се заловят и млади, и остарели, с цел да спазят традицията и да почетат светицата, духовна закрилница на Габрово, да я помолят да не изоставя хората в този край, да не стоят къщите им заключени, а децата им да се завръщат в родината един път в годината от гурбет.

Петковден бележи края на земеделската работа и прибирането на реколтата. Затова на сергиите на Селския мол ще има от всички плодове на земята и труда на хората по селата.

На масата на габровеца на Петковден по традиция участвали гювеч с овнешко, курбан супа, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове. Но това меню ще оставим на именниците Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева. А габровци, които се отбият на базара „ Забравени обичаи, живи усети “ - Селски мол, ще опитат домашно сиренце и баничка, тиквеник, ябълки, мед и сладкиши.

Началото е в 16 часа, а мястото пред храма „ Св.Троица

.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР