Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по

...
Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по
Коментари Харесай

Министър Нанков: Експертна група ще вземе решение по казуса с разкопките по трасето на АМ „Струма“ к

Сформирана е експертна група, която следва да вземе решение по проблема с разкритото антично населено място при разкопките по трасето на автомагистрала „ Струма “ край благоевградското село Покровник. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при визитата си в Благоевград, където връчи премиите за отборно класиране в автомобилно съревнование.

В никакъв случай не желаеме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на автомагистралата с консервирането, експонирането и социализирането на скъпите находки от античния римски град, безапелационен бе районният министър. Той добави, че по тази причина е обезпечен финансов запас в размер на малко над 8 млн. за археологически изследвания по протежението на секторите Благоевград – Крупник и Кресна – Сандански на Автомагистрала „ Струма “.

Проучванията вървят извънредно добре и са в график. Над 150 индивида работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип, осведоми министърът. Той заяви, че поддържа непрекъсната връзка с министъра на културата Боил Банов, защото специалистите ще преценяват какво следва да бъде направено. „ Аз като елементарен човек и неексперт по тематиката е обикновено да се вслушвам в гласа на специалистите “, безапелационен бе Николай Нанков.

Той акцентира, че ще се съобрази с мнението на академичната общественост. Ще се доверя напълно на мнението, както на шефа на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доцент доктор Людмил Вагалински, по този начин и на това на останалите специалисти, акцентира министърът.

Регионалният министър разяснява, че при изследването в региона на с. Покровник са открити две римски гробници.

Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората се намират в Регионалния исторически музей в Благоевград за консервация. Според условията, още през предходната седмица е образувана експертна група в Министерството на културата, която ще продължи работата си и през идната седмица.

Хубаво е, че при строенето на автомагистрали се откриват такива скъпи находки, сподели още районният министър. Едва ли щяхме да попаднем на нещо сходно в случай че я нямаше автомагистрала „ Струма “, съобщи той и акцентира, затова при строителството на автомагистрали се залагат такива огромни бюджети, с цел да може историята и културата да бъде експонирана.

Министър Нанков заяви, че ще посети мястото на археологическите разкопки и че ще направи второ посещаване, дружно с министър Боил Банов, откакто експертната група вземе решение за обекта.

След като специалистите се произнесат по тематиката, Министерството на районното развиване и благоустройството е готово да обезпечи финансов запас, без значение дали решението ще бъде за консервация, социализация или изместване на трасето на автомагистралата, макар че сходен вид би отсрочил периода за осъществяване на трасето с две години, разяснява още районният министър. Той бе безапелационен, че казусът с трафика през Кресненското дефиле и с останалите натоварени сектори в региона ще съществува до момента в който автомагистрала „ Струма “ не бъде приключена.

В Благоевград министърът разяснява още, че от 1 януари идната година ще влязат в действие електронните винетки за леки коли, а тол таксата за коли над 3,5 т – от месец май 2018 година

В момента Световната банка прави разбор за тарифирането, модела за бъдещото ценообразуване и избора на пътища, осведоми той. Инфраструктурата на тол системата ще бъде построена върху към 80% от републиканската пътна мрежа или малко над 16 хиляди км, сподели още министърът. Той заяви, че в началото ще се таксува прекосяването по положителни пътища, което значи, че запас ще се генерира от към 55-60 % или 11 хиляди км републикански пътища, сподели още министърът. Николай Нанков добави, че с поетапното рехабилитиране на нови прави тол системата ще бъде въвеждана и за тях. Министърът бе безапелационен, че с внедряването й този обективен модел за заплащане ще реши огромна част от проблемите в пътния бранш в страната.

Николай Нанков връчи премиите на спечелилите във втория кръг от Националния шампионат на България „ Планинско нанагорнище Благоевград “. Той поздрави уредниците, участниците и контролните органи, които са обезпечили безпрепятственото осъществяване на надпреварата с многочислена аудитория.

Без спортния дух на участниците, нямаше да сме очевидци на това, което два дни цялостни сърцата и душите. Те са нашите най-хубави сътрудници в това да спечелим войната по пътищата. Те възпитават в състезателен дух, шофьорски умения и приемливост на пътя нашите деца и младите водачи, разяснява министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР