Сезонният косопад е характерен за двата преходни сезона – пролет

...
Сезонният косопад е характерен за двата преходни сезона – пролет
Коментари Харесай

Специалист: Сезонният косопад е сериозен проблем и жените, и при мъжете

Сезонният косопад е присъщ за двата преходни сезона – пролет и есен. Промените в температурите въздействат върху организма ни и появяването на косопад е естествена реакция. Загубата на 100-120 косъма на ден не е проблем, само че при появяването на това положение губим много повече. Високите температури покачват броя на космените фоликули във етапа на покой. Прекомерното излагане на слънчева светлина също може да способства за усилване на косопада напролет. Вредните UV лъчи въздействат неподходящо на скалпа. Те прониквайки надълбоко и повреждат ДНК на клетките.
Прочетете още
„ Сезонният косопад е по-очевиден при дамите, в сравнение с при мъжете. Може да се стигне и до загубата на до 1000 косъма дневно. Ако положението отмине за интервал сред 3 до 5 седмици, значи всичко е наред, само че в случай че продължи повече би трябвало да се потърси лекарска помощ ”, съобщи кожният лекар доктор Ячкова.

Тя изясни, че точна рецепта за оправянето с този проблем няма, само че има някои препоръки, които биха ни помогнали да овладеем това неприятно положение.

„ Приемът на витамини оказва помощ при сезонния косопад, само че той би трябвало да бъде следен от доктор. Не би трябвало да се употребяват нападателни шампоани, хубаво е да са без парабени. Масажът на скалпа с етерични масла, най-много от коприва, също оказва помощ. Косата би трябвало да се хидратира добре. Не би трябвало да се вършат стегнати прически. Трябва да се прави разлика сред другите типове косопад. Най-разпространени са андрогенната плешивост, телогенният ефлувиум, следродилният косопад и травматичната плешивост. Телогенен ефлувиум, по този начин нареченият сезонен косопад, не води до алопеция и е изцяло обратим. Засяга еднообразно мъжете и дамите. Жените със сезонен косопад се опасяват, че ще изгубят изцяло косата си, в само че в реалност, тя единствено оредява, освен това краткотрайно. Трябва да се означи, че в телогенната фаза, за която е особено опадане на космите, растящата коса избутва остарялата. След това започва анагенна фаза с нов напредък. Така че няма мотиви за терзание ”, добави тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР