Сезонният грип не е изчезнал. Ще дойде отново и тази

...
Сезонният грип не е изчезнал. Ще дойде отново и тази
Коментари Харесай

Лекар: Грипът е сериозно заболяване, а ние нямаме колективен имунитет

 " Сезонният грип не е липсващ. Ще пристигна още веднъж и тази година, само че се надяваме да е толкоз едва застъпен, колкото и предходната година “.

Това сподели на конференция Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина. Той добави, че би трябвало да сме подготвени за една нормална грипна вълна.

" Липсата на съществено разпространяване на грипния вирус предходната година докара до намаляване на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем сюрпризирани от по-голям брой и по-тежки случаи ", добави той. 

Цеков подсети, че по-възрастните хора с хронични болести може да чакат да се разболеят от грип и той да протече комплицирано.

Той напомни и че е по-добре да се предпазим от болестта посредством имунизация.

" Грипът е съществено заболяване. Няма смъртността както при ковид, само че все пак е сериозен. По отношение на противогрипните ваксини България е още веднъж на последно място освен в Европа, само че и в целия свят. Обхватът към момента е доста под 10%, което значи, че няма групов имунитет “, съобщи Валери Цеков.

" В изискванията на пандемията от ковид не трябва да забравяме заплахата от сезонна грипна зараза. Грипът не е нормално леко респираторно заболяване, а съществено заболяване, което протича тежко и с доста затруднения. Може да докара до инфаркт и инсулти “, сподели Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ макар че през последния сезон интензивността на грипния вирус неведнъж е намаляла, основаният имунитет посредством имунизация или преболедуване се изчерпва и самият вирус мутира.

Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират повишаване на интензивността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни болести. Именно по тази причина Христова чака да се зададе грипна зараза.

" Противогрипната имунизация обаче има опцията да ограничи и затрудненията, и натоварването на здравната система “, добави тя.

По отношение на приложението на противогрипната ваксина и тази против ковид рекомендациите на СЗО са те да се слагат с 14-дневен интервал сред тях. Анализ обаче демонстрира, че в някои страни се прави през седмица разстояние. Има и страни, където се вършат по едно и също време. Ива Христова разясни, че точно в този момент е подобаващият миг да се сложи противогрипна ваксина.

Общопрактикуващият доктор Гергана Николова изясни, че се постанова дълго време хората да бъдат убеждавани да си слагат противогрипна ваксина. Миналата година самата тя е съумяла да сложи 100 такива ваксини, а има 2500 пациенти.

" Ваксините могат единствено да ни оказват помощ да се оправим с тежките затруднения от вирусните болести. Нищо рисково няма в това да си поставите противогрипната ваксина “, сподели тя, напомняйки, че тя е безвъзмездна.

" Коронавирусът е измежду нас. България е една от страните в света, където има най-голям брой смъртни случаи. Разполагаме с ваксини, те са безвредни и ефикасни. СЗО предлага здравните служащи, по-възрастните хора, лицата с хронични болести да бъдат имунизирани първи във всяка част на страната. След това би трябвало да се имунизират и останалите “, сподели от своя страна доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО за България.

Той насочи зов към всички – от родители до политици, от здравни служащи до публицисти – да показват задоволително надеждна и почиваща на доказателства информация за имунизациите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР