Сезонни работници, от чиято реколта се изхранва Европа, се оказаха

...
Сезонни работници, от чиято реколта се изхранва Европа, се оказаха
Коментари Харесай

Сезонните работници са блокирани заради затворените граници

Сезонни служащи, от чиято годишна продукция се изхранва Европа, се оказаха блокирани поради затворените граници. Англия разгласи, че е изправена пред заплахата да загуби цялата си годишна продукция. Надежда има обаче и тя идва от България.

Повече от 8 години Вероника Тодорова бере плодове във плантация в южната част на Англия. Въпреки изключителните ограничения поради COVID-19 и отхвърли на нейни сътрудници, тя е решила да работи и този сезон. Ще лети за Острова на 30 април с под наем полет.

„ Там ще ни чака рейс, който е от компанията проведен. Ще ни закара до фермата и една седмица минаваме на изолираност. Всеки един, отишъл там, е минал през карантината. Ние сме едно затворено общество. Тъй като няма да ни пускат да излизаме от фермата, с изключение на да вървим на пазар, не мисля, че ще имаме проблем “, изясни Вероника Тодорова.
Европейски Съюз ще би трябвало да смекчи рестриктивните мерки, с цел да допусне сезонните служащи Това съобщи през днешния ден еврокомисарят за работните места и обществените права
Повечето ферми в Англия са изготвили специфичен " ковид проект ". Някои от тях изискват от служащите двуседмична изолираност още преди да пътуват, а когато дойдат, положението им се следи прецизно.

„ Всяка заран те ще би трябвало да афишират дали са имали някакви признаци на ковид през нощта. Доколкото е допустимо, фермите са преорганизирали метода на жътва също, тъй че да има два метра отдалеченост сред хората. Във фабриките по пакетиране също ще има открита отдалеченост или ще бъдат сложени загради сред служащите, с цел да ги пазят “, сподели Стефани Маурел, изпълнителен шеф на компания за набиране на служащи от чужбина.

„ Искат да си ни издърпат, тъй като няма кой да им свърши работата на полето. Особено в тази обстановка “, съобщи Вероника Тодорова.
Спешна потребност от сезонни служащи: Британските ферми се надяват на чиновници от България Англия е изправена пред заплахата да загуби цялата си годишна продукция
Още през март, след затварянето на границите в съвсем целия свят, Англия сигнализира, че може да загуби цялата си годишна продукция.

„ Пандемията от ковид повлия съществено на това от кое място фермите могат да набират служащи. Всяка година имаме да запълним към 90 000 сезонни позиции, за които са нужни към 60 000 индивида. От тях по принцип по-малко от 1% са британци. Това да имаме достъп до български служащи, да вземем за пример, значи, че фермите могат да бъдат доста ефикасни. Каквито и други националности и локални служащи да имаме, те вършат работата да върви гладко и плодовете и зеленчуците да стигат до супермаркетите бързо и на налична цена “, добави Стефани Маурел.
Въпреки пандемията: Европейска комисия предлага да бъдат обезпечени коридори за сезонните служащи Наложително е служащите от сериозните браншове да доближават бързо до крайната си цел, показва в позицията си Брюксел
Сезонът ще завърши в средата на декември, само че Вероника няма изясненост по кое време още веднъж ще може да се прибере при околните си в България.

Снимка: iStock

„ Всеки има терзание малко вътре в себе си, само че аз отивам там, тъй като имам сигурна работа. Тук сега съм безработна... Имайки поради, че доста хора са на борсата, надали ще мога да си намеря работа в околните месеци “, счита Вероника Тодорова.

Прогнозите в Англия са това лято на пазарите да има лимитирано количество локални плодове и зеленчуци, а фермите, които ще останат без берачи, нямат проект Б и евентуално ще бъдат принудени да затворят.
Германия ще одобри сезонни служащи от Източна Европа, макар рецесията с COVID-19 Те ще преминат медицински прегледи Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 097 73 52 190 Света 2 697 316 61 600 188 857 739 945 Заразени* Нови Починали България 1 097 73 52 Света 2 697 316 61 600 188 857
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР