Сезонът за борба с градушките вече е открит. Тази година

...
Сезонът за борба с градушките вече е открит. Тази година
Коментари Харесай

След рекордните температури: Чакат ли ни градушки?

Сезонът за битка с градушките към този момент е открит. Тази година това се случва по-рано от нормално поради рекордно високите температури. Има ли по какъв начин да се предпазим от естественото събитие?

По думите на инж. Йордан Йорданов, началник на Регионална дирекция за битка с градушките в Бърдарски геран, интензивният сезон по градозащита е почнал на 10 април.

Поредица от гръмотевици провокира повредата на голям брой електрически уреди

" По-рано от тази година не сме започвали досега. Доста динамично се развива времето. Топлините изпреварват сезона. Насажденията изпреварват етапите за развиване ", изясни той.

Дирекцията е заредена за началото на сезона, като разполага с към 11 хиляди ракети. При изразходването им своевременно се зарежда с нови количества.

За през днешния ден е в действие жълт код поради заплаха от превалявания в Централна и Североизточна България

" Изстрелваме ракетата преди да се образува градушката. Нашата работа е да предотвратим образуването на едра градушка. Ракетата лети 6 км. Насочваме я в предоблачното пространство. Времето ни за реакция е към 3 минути ", изясни още Йорданов.

Той обясни, че когато на предпазена територия нахлуе към този момент подготвена градушка, не може да се направи нищо.

 Градушка с размера на череша удари Сопот, Климент и Каравелово (ВИДЕО) България 2 мин. Градушка с размера на череша удари Сопот, Климент и Каравелово (ВИДЕО)  Градушка с размера на орех падна във Великотърновско (ВИДЕО) България 1 мин. Градушка с размера на орех падна във Великотърновско (ВИДЕО)  Градушка с размера на череша удари Сопот, Климент и Каравелово (ВИДЕО) България 2 мин. Градушка с размера на череша удари Сопот, Климент и Каравелово (ВИДЕО)  Градушка с размера на орех падна във Великотърновско (ВИДЕО) България 1 мин. Градушка с размера на орех падна във Великотърновско (ВИДЕО)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР