Сезонът вече е открит и вместо да купувате готова царевица,

...
Сезонът вече е открит и вместо да купувате готова царевица,
Коментари Харесай

За да бъде мека и сочна: как се вари царевица

Сезонът към този момент е открит и вместо да купувате подготвена царевица, можете да си я приготвите сами

Варената царевица е едно от приятните летни ястия на масата, на което се радват освен децата, само че и възрастните. На пазара или в магазина има огромно многообразие от царевица. За да я извършите мека и сочна при варене, първата стъпка е да я изберете вярно.

Как да изберем царевица?

Прясна и сочна царевица се продава до края на август. Когато избирате, би трябвало да обърнете внимание на външния тип. Хубавата царевица е с неясно жълти или млечно бели зърна. В същото време те би трябвало да наподобяват по този начин, като че ли всеки миг ще се отделят от кочана. Вътре в тях би трябвало да има течност, която наподобява на мляко – по този начин наречената „ млечна царевица “.

Ако зърната са сухи и вдлъбнати, това значи, че царевицата е остаряла. Листата, които обгръщат кочана, също демонстрират това. Ако сред тях и кочана има разстояние и наподобяват сухи и жълти, тогава не си коства да я купувате. По принцип е по -добре да се взима царевица с листа, а не без. За да се оцени положението на зърната, е задоволително единствено леко да се отворят листата.

Подготовка за варене

Изплакнете кочаните с течаща вода и отстранете всички мръсни листа, в случай че има такива. Не е належащо да премахвате изцяло листата от царевицата. Можете да я сварите с тях. Преди това си коства да накиснете кочаните за към час. Това ще направи царевицата още по-мека. Ако царевицата е прекомерно огромна, разрежете я на части. Важно е като ги наредите, да са изцяло покрити с вода.

Ако въпреки всичко сте купили остаряла царевица

Когато се уверите, че въпреки всичко сте купили остаряла царевица, има съвършен метод да постигнете мекост. За да извършите това, преди варене е належащо да почистите царевицата от листата и царевичната коса и да я накиснете в примес от мляко и вода за към 4 часа. След това може да се подготви по нормалния метод.

Как и какъв брой да варите царевицата?

За сваряването на младите кочани са нужни единствено 20-30 минути. Зрялата царевица би трябвало да се вари още 20 минути. Ако е доста остаряла, тогава времето за варене може да се усили до 3 часа. Много е значимо да не преварявате царевицата, в противоположен случай може да стане твърда, а не мека – проверявайте зърната за мекост на всеки 15 минути.

Струва си да изберете чугунен съд с компактно прилепващ похлупак. Трябва да потопите царевицата във вряща вода. След като кипне огънят би трябвало да се понижи. Силно не се предлага да солите по време на готвене, в противоположен случай зърната ще се втвърдят. По-добре е да извършите това или 5 минути преди да стане подготвена или откакто я махнете от огъня.

Можете да добавите малко захар и масло, с цел да подобрите усета на царевицата.

Инфо: vkusno-i-prosto.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР