Сезонът в Световната купа по ски алпийски дисциплини завърши с

...
Сезонът в Световната купа по ски алпийски дисциплини завърши с
Коментари Харесай

Сезон 2018 в алпийските ски: годината на неуловимите Шифрин и Хиршер

Сезонът в Световната купа по ски алпийски дисциплини приключи с позната картина – Микаела Шифрин и Марсел Хиршер се качиха на най-високото ходило. Носителите на огромните кристални глобуси от предишния сезон още веднъж бяха над всички останали, като потвърдиха, че сега всички би трябвало да се преценяват с тях.

Преди да стартира сезонът светлините на прожекторите бяха ориентирани към другата огромна звезда на Съединени американски щати Линдзи Вон. Тя разгласи огромната си цел да изпревари Ингемар Стенмарк по победи в Световната купа (86) и макар че се завърна след травма, се приближи единствено на четири от него. Независимо от невероятното достижение на Вон, Шифрин и Хиршер останаха господарите на шоуто.

Двамата завоюваха общо пет глобуса – австриецът сграбчи Големия бистър глобус и стана първи в техничните дисциплини, до момента в който Шифрин предстоящо победи в слалома и завоюва основното класиране.

Хамелеонът Шифрин

Двадесет и шест старта (23 завършени) от 38 общо в Световната купа през сезона, 12 победи и 18 качвания на подиума. Невероятното показване на Микаела Шифрин ѝ разреши да завоюва 1773 точки и да победи с убийствена преднина от 605 точки пред втората Уенди Холденер.

Само на 23 години американката потвърди, че подвига равнището всеки идващ сезон. Тя освен завоюва повече точки (130 повече от 2016-17), завоюва с една победа повече, само че и стартира да кара и във всички дисциплини.

 На 23 години Шифрин към този момент има 43 победи, против единствено седем за Вон на същата възраст.
© Reuters

На 23 години Шифрин към този момент има 43 победи, против единствено седем за Вон на същата възраст.
Феноменът от Колорадо впечатли, откакто 2 декември 2017 година завоюва спускането в Лейк Луис, освен това единствено седмица, откакто беше станала първа в слалома. През сезона Шифрин счупи всички върхове за победи до 23-годишна възраст, откакто преди да навърши тази възраст записа 42 победи в Световната купа, изпреварвайки Ингемар Стенмарк (40) и Анмари Мозер-Прьол (41).

" Ако погледна обратно към годината, напряко се запитвам аз ли реализирах всичко това. Записах невероятни резултати, само че доста по-важно е, че задържах положителната си форма доста дълго време. Не знам какво следва оттук нататък за мен, само че бих се радвала да продължа да спечелвам ", сподели Шифрин.

С 12-те си победи в границите на един сезон тя се изравни с Вон, която го направи през 2011-12. Повече от тях за една година има само Врени Шнайдер – 14 от сезон 1988-89. Шифрин обаче изпревари сънародничката си по различен индикатор - на 23 години Вон имаше едвам седем победи в Световната купа.

Точно това накара Стенмарк да направи смела прогноза: " Мисля, че Шифрин ще бъде първата, която ще доближи 100 победи в Световната купа. Нейният гений е голям, а наподобява, че мотивацията ѝ не спада въобще ", сподели шведът.

Шифрин беше избрана като хамелеон от експертите, откакто сподели изумителни качества във всички дисциплини. Между декември и януари тя направи изумителна серия от мощни резултати, в това число и връх от пет следващи победи.

Американката резервира пиковата си форма до олимпийските игри в Пьонгчанг, където завоюва злато в гигантския слалом и сребро в комбинацията.

Колко по-добър може да става Хиршер

Ако виното става все по-добро с годините, наподобява това може да се каже и за Марсел Хиршер. Австриецът завоюва своя седми Голям бистър глобус, освен това в поредни години. Скиорът от Залцбург, който преди 12 години влезе в Световната купа без сериозна визитка, само че с огромни фантазии, се трансформира еднолично в най-успешния в историята.

Рекордите, които не съумя да усъвършенства или изравни Хиршер през тази година, са извънредно малко. Той към този момент има 17 кристални глобуса (седем огромни и 10 в обособените дисциплини), като пред него е само Стенмарк с 19 (три огромни и 16 малки).

 Хиршер с татко си Фердинанд.
© Reuters

Хиршер с татко си Фердинанд.

Хиршер към този момент е най-успешният австриец в историята, като има 58 победи (Херман Майер е с 54) и завоюва седем слалома в границите на един сезон. Нещо, което са правили още единствено Стенмарк (1977), Марк Жирардели (1988) и Алберто Томба (1995). Единствено анулираният старт в Оре му попречи да се опитва за осма победа.

" Самото споменаване на тези имена паралелно до моето е едно голямо самопризнание и почитание. Аз обаче съм малко по-обран, мога да се веселя едвам, когато сезонът приключи, когато знам, че съм си извършил работата, тогава ще има доста време за празненства ", съобщи Хиршер, като че ли, с цел да потвърди, че е постоянно съсредоточен.

Невероятното показване на Хиршер беше допълнено от общо 13 победи за сезона, което отново го подреди до Стенмарк и Майер. По този метод австриецът си остави още върхове, които да преследва и да усъвършенства следващата година.

По-деморализиращото за неговите противници е не това, че бяха победени от най-хубавия скиор в последното десетилетие, а че това се случи макар травмата на Хиршер. През предишния август той счупи гален на подготовка, само че се възвърне и след 18-о място в Зьолден при започване на декември към този момент беше победител в Бийвър крийк.

" Нямаше по какъв начин да знам какъв брой бързо ще се възстановя, само че несъмнено си сложих за цел мощно показване на олимпийските игри. Просто в течение на сезона в Световната купа се усещах все по-силен, а това се видя и от резултатите ", изясни Хиршер за забележителното си показване.

И с цел да оправдае изцяло своя прякор Господин Съвършенство, скиорът от Залцбург сбъдна и фантазията си да вземе олимпийско злато. След две четвърти, едно пето и едно второ място във Ванкувър и Сочи, този път в Пьонгчанг Хиршер стигна до дълго чаканото олимпийско злато.

В слалома не приключи, само че сграбчи златните медали в гигантския слалом и комбинацията.

Носители на купите в Световната купа
Голям бистър глобус
Микаела Шифрин и Марсел Хиршер

Спускане
София Годжа и Аксел Лунд Свиндал

Супер-Г
Тина Вайратер и Шетил Янсруд

Гигантски слалом
Виктория Ребенсбург и Марсел Хиршер

Слалом
Микаела Шифрин и Марсел Хиршер

Комбинация
Венди Холденер и Петер Фил
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР