Сезонът на лова: Глиган прати авджия в болница, гръмнаха гигант

...
Сезонът на лова: Глиган прати авджия в болница, гръмнаха гигант
Коментари Харесай

Сезонът на лова: Глиган прати авджия в болница, гръмнаха 80 прасета в родно село


Сезонът на лова: Глиган прати авджия в болница, гръмнаха колос в родно село. Най-обикновен ловджийски излед близо до девинското село Грохотно завърши с тежки контузии за авджия, подгонен от глиган, написа „ Телеграф “.
Пред пусията на Садко Бодуров
– ръководител на дружината, изскочил огромен глиган, който почнал да бяга пред кучетата на към 40 метра. Бодуров стрелял два пъти и улучил дивеча. Животното обаче не паднало мъртво, а се разярило и тръгнало след ловеца, който към този момент с изпразнена пушка и нямало какво да направи. Скрил се зад дърво, само че това не помогнало.
Глиганът почнал да удря с глава,
само че не съумял да го закачи с глигите си и това безусловно избавило живота на ловеца. Бодуров е настанен в тежко положение в болничното заведение „ Свети Георги ” в Пловдив.

В подстъпите на Предбалкана ловът на диви прасета постоянно е бил преди всичко – разнообразният релеф, дъбовите гори, изобилието на потоци, извори, реки, са причина за постоянна и здрава популация. Разбира се,
за това способстват и множеството площи
с царевица и други аграрни култури, които допълват хранителната база на дивеча. Специално би трябвало да се подчертае грижата на локалните ловци за зимното поддържане на дивеча – традиция, която тук има дълбоки корени.
Това изяснява да вземем за пример и фактът,
че години наред ловно-рибарското съдружие в Троян е народен рекордьор в отстрела на диви прасета. Подобно е ситуацията и на други места в Ловешкия край. Дружинката в Каленик-Орляне да вземем за пример преди две години осъществя нечувани триумфи – за един сезон тукашните ловци
отстреляха към 80 свине
– слука, която никой не помни от предишното, и която едва ли към този момент ще се повтори – през сезона 2020-2021 са паднали единствено 5, този сезон към този момент – още по-малко. Причината е чумата по свинете, несъмнено, само че и строителните работи по трасета на автомагистрала „ Хемус “, която минава през някои от ловищата на дружинката.

Все отново и на последния излет ловците от тази дружинка бяха споходени от ловната слука. Разказва Ивайло Иванов:
Ловувам обичайно в
ловно-рибарската дружинка Каленик-Орляне. На последния излет на 10 декември излязохме на лов към 20 индивида. Решихме сутринта да гоним в землището на с. Орляне в местността Горен и Долен Караджал. Само че макар напъните ни по време на гонката нашите гоначи не подвигнаха животни, по тази причина
по радиостанциите ръководителят
на лова ни прикани да се съберем на сборния пункт. По време на напредването натам един от нас – Георги Полков, заяви по радиостанциите, че е видял голямо прасе. После посочи, че е чул, че го гонят две кучета, само че не от нашите. Аз, Анатолий Краев, и татко му Слави Краев се бяхме прибрали към този момент на пункта и там чухме джавкам на кучетата – лаеха настоятелно и си личеше, че гонят прасе. Насочваха към нас и ние взехме решение да се пръснем в разнообразни направления, с цел да пресрещнем възможния дивеч.

Не след дълго Анатоли Краев
създаде 2 изстрела и стартира да вика,
че към мен слиза голямо прасе. След малко и аз го видях да пресича зарязан път и макар че го мернах за секунди по какъв начин мина, създадох един изстрел по него, само че не го улучих. Гонеха го компактно две кучета, които след това се оказа, че са на ловците от дружинката в Угърчин. Аз също започнах да крещя, че прасето отива към Слави и той да варди.
Почти незабавно той създаде един сполучлив
изстрел и прасето падна. Действително се оказа голям мъжки образец. Така че на фона на отчайващото състояние с неналичието на свине тази година въпреки всичко имахме шанс, въпреки че това, както и предното прасе, което отстреляхме, пристигнаха от прилежащи територии – това от Угърчинското землище, предното – от землището на Катунец.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР