Сезон 2023 в MotoGP се развива меко казано катастрофално за

...
Сезон 2023 в MotoGP се развива меко казано катастрофално за
Коментари Харесай

Куартараро не е уверен, че Ямаха знае как да излезе от кризата в MotoGP

Сезон 2023 в MotoGP се развива меко казано пагубно за международния първенец в кралския клас за 2021 година Фабио Куартараро.

В първите четири кръга за годината водачът на Ямаха записа единствено една качване на подиума, с помощта на третото си място в Гран При на Америките в Остин. Вчера той не стигна до финала на спринта за домашната си Гран При на Франция и преди днешната съществена конкуренция на „ Бугати “ той заема едвам 11-то място в общото класиране, с актив от 40 точки. Неговият пасив по отношение на водача Франческо Баная е 54 пункта.

Зад това едва показване на Куартараро от началото на годината сигурно стоят компликациите с държанието на M1, които той изпитва. През зимата в Ямаха се концентрираха главно върху работата по мотора, защото през последните няколко години точно скоростта на вършиме бе ахилесовата пета на японците. Изглежда обаче в този си порив да подобрят мощността те несъзнателно са жертвали част от позитивните характерности на мотора, най-много стабилността под надолнище в бързите завои.
 Хорхе Мартин завоюва спринта в Льо Ман, Биндър и Баная още веднъж в тройката Хорхе Мартин завоюва спринта в Льо Ман, Биндър и Баная още веднъж в тройката
От Ямаха се пробваха да разрешат част от тези си проблеми с голям брой усъвършенствания, в това число ново шаси, които бяха тествани по време на еднодневния тест на „ Херес “, който се организира незабавно след Гран При на Испания преди две седмици. Част от тези нови част бяха непокътнати и за Гран При на Франция, без значение, че съгласно Куартараро те не са сработили както би трябвало.

По време на домашния си уикенд френският водач трябваше да дава отговор на голям брой въпроси, свързани с развиването на М1, а един от тях бе обвързван с неговата убеденост дали Ямаха знае по какъв начин да излезе от тази рецесия.
 Куартараро: Моторът на Ямаха не е прогресирал доста за 4 години Куартараро: Моторът на Ямаха не е прогресирал доста за 4 години
„ Уверен? Не бих споделил убеден, тъй като опитахме доста нови неща и нищо не работеше както би трябвало. Но ние би трябвало да продължим да работим, с цел да намерим решение допустимо най-скоро. След това съревнование ние ще имаме три седмици пауза, само че за жалост нашите проблеми още веднъж са свързани с мощността. Тук местата за изпреварване са в завои №3, №8 и №9, които са след зони на тежки ускорения, в които нашите противници ни дърпат с десета, десета и половина.

„ Няма по какъв начин да бъда по-агресивен в първия завой, с цел да имам по-висока скорост преди третия. Просто ни би трябвало повече мощ, която да ни разреши да използваме по-агресивни крила, които да ни дават повече прилепяне. Ако сравните нашите крила с тези на противниците ни ще видите, че нашите са много по-малки “, изясни Куартараро пред медиите в Льо Ман.

„ Просто не ни доближават конски сили, които да ни разрешат да използваме мечтаната от нас аеродинамика. Както и на противоположната права в Остин, където ускоряваме от първа предавка. Там, в случай че нямаш огромни крила, които да натоварят предната гума, не можеш да използваш огромна мощ. Като изключим момента, в които Лука (Марини) ме изпревари на противоположната права в Остин, всичко друга си е загуба при ускорението. На писти като тази в Остин и тази в Льо Ман това ни се отразява доста “, добави международният първенец за 2021 година.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР