Сезон 2023 ще бъде най-дългият и с най-много състезания в

...
Сезон 2023 ще бъде най-дългият и с най-много състезания в
Коментари Харесай

Необичайна ваканция: как дългата пауза през април се отрази на Формула 1

Сезон 2023 ще бъде най-дългият и с най-вече надпревари в историята на Формула 1, само че малко след старта му водачите и тимовете получиха дълга отмора. Отмяната на поради рестриктивните мерки в страната, свързани с пандемията от ковид, докара до това, че за четири седмици няма нито едно съревнование. Последният старт беше в Австралия на 2 април, а идващият е в Азербайджан на 30 април.

Отборите не бяха получавали толкоз дълга пауза толкоз рано. Обикновено началото на всеки сезон е със надпревари през две седмици. Някои водачи се възползваха оптимално от почивката, а вместо във фабриката на " Уилямс " Алекс Албон отиде на Хаваите.

Как се стигна до паузата

Гран при на Китай трябваше да се организира на 16 април. В страната не е имало съревнование от Формула 1 от 2019 година насам поради пандемията. През декември беше обявено, че Шанхай няма да одобри старт и през този сезон. Формула 1 опита да откри различен хазаин, като една от вариантите беше Португалия. Все отново беше взето решение, че ще е прекомерно скъпо за тимовете да има съревнование в тази част на Европа сред двата старта в Австралия и Азербайджан. Вариант беше и преместването на датата на надпреварата в Баку, само че уредниците отхвърлиха.

 Въпреки опасността на Верстапен: Формула 1 готви смяна във формата Въпреки опасността на Верстапен: Формула 1 готви смяна във формата

Верстапен е удовлетворен, Алонсо - не

Като водач в шампионата не би трябвало да желае сезонът да стопира съвсем за месец. Пилотът на обаче ще употребява почивката, с цел да се възвърне. Верстапен се разболя преди Гран при на, като сподели, че се усеща по този начин все едно му липсва бял дроб.

" Странно е да има такава пауза при започване на сезона. Преди 2-3 седмици щях да ви кажа, че не желая да има пауза, само че по-късно се разболях доста, а от този момент имам проблеми. Така че за мен това спиране ще е положително, с цел да се върна в най-хубава форма. Ако беше естествена обстановка, щях да предпочета да карам ", сподели Верстапен пред " Скай Спортс ".

 Ако обстановката беше естествена, нямаше да желая такава пауза, сподели Верстапен
Ако обстановката беше естествена, нямаше да желая такава пауза, сподели Верстапен

Фернандо, който направи страховит старт на сезона с " Астън Мартин " и е трети в класирането, избира да няма такава пауза.

" Иска ми се да има надпревари. Сигурно ще съм във фабриката, ще използваме паузата, с цел да се подготвим по най-хубавия метод за идващото съревнование. Аз съм в нов тим, тъй че ще работим върху някои неща. Но щеше да е по-добре да сме на пистата ", сподели.

Изчистване на проблемите

За тимове като " Ферари ", " Мерцедес " и " Макларън ", които не започнаха сезона по най-хубавия метод, паузата е добре пристигнала. Те ще получат късмет да тестват нови неща без напрежението от спортния уикенд. Именно затова се чака в Баку да са първите огромни ъпдейти по болидите.

" Ще използваме това като опция да работим колкото се може повече по подобренията на болида, с цел да можем да се борим за челните места колкото се може по-скоро. Трябва да използваме тази отмора по допустимо най-хубавия метод ", сподели Шарл Льоклер.

На сходно мнение е и Люис: " За тима е добре да се концентрира върху болида в тази пауза. Лично аз избирам да се състезаваме, само че ще се опитам да употребявам това по най-хубавия метод. "

 След обжалване: Може ли Хамилтън да загуби първата си купа във Формула 1 След обжалване: Може ли Хамилтън да загуби първата си купа във Формула 1

Най-доволни от почивката са членовете на тимовете, които пътуват на всяко едно от 23-те надпревари през сезона. Те прекарват седмици по самолетите и летища, а повече от половин година са надалеч от домовете си.

" Време е за малко отмора, тъй като останалата част от сезона ще е тежка. Казах на момчетата да си починат и да не вършат нищо, което аз не бих правил ", сподели шефът на " Хаас " Гюнтер Щайнер.

След паузата Формула 1 влиза в график от 10 надпревари за 14 седмици преди лятната почивка, която ще стартира след Гран при на Белгия на 30 юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР