Сезон 2022 определено бе най-силният в кариерата на Дария Касаткина.

...
Сезон 2022 определено бе най-силният в кариерата на Дария Касаткина.
Коментари Харесай

Руски депутат иска Касаткина да бъде обявена за „чуждестранен агент“


Сезон 2022 несъмнено бе най-силният в кариерата на Дария Касаткина. Тя завоюва купите в Сан Хосе и Гранби, а на Ролан Гарос доближи до първия си „ мейджър “ полуфинал. Всичко това ѝ оказа помощ да се изкачи до рекордното за нея осмо място в ранглистата и да се трансформира в първа ракета на Русия. Въпреки всичко това обаче тя може да има проблеми с управляващите в родината си.

Депутатът от съветския парламент Роман Терюшков съобщи в изявление за RB Sport, че е изпратил писмо до Министерството на правораздаването, в което упорства международната №8 да бъде включена в листата с „ задгранични сътрудници “. Според съветското законодателство хората в този лист с обект на строго наблюдаване, като също така им е неразрешено да получават държавни дотации, да преподават в съветски университети или да работят с деца, като в това време всички им уеб сайтове или профили в обществените мрежи биват блокирани.

Причината за желанието на Терюшков е изявлението, което Касаткина даде пред съветския влогър Виктор Кравченко през юли. Тогава тя за пръв път разкри обществено, че е хомосексуална, като в това време разкритикува както вътрешната, по този начин и външната политика, водена от съветското държавно управление през последните години. Касаткина се изрече срещу войната в Украйна, като също така показа, че е обмисляла възможна промяна на националността си, с цел да не понася професионални негативи поради съветските ръководещи.

„ Изпратих молба до Министерството на правораздаването Дария Касаткина да бъде включена в листата с задгранични сътрудници. Получих фиктивен отговор, от който стана ясно, че те няма предпочитание да прекратят нейните противозаконни действия. В отговор на това изпратих друго писмо, в което упорствам да се ревизира дали е законно Министерството да дава отговор по този метод и да се вземат наеобходимите ограничения “ – безапелационен е Терюшков.

Въпреки стремежът му обаче неговите старания най-вероятно ще останат напразни, защото Касаткина има голям брой поддръжници в Русия, измежду които е и президентът на федерацията по тенис Шамил Тарписчев.

Това не е първият случай, в който Терюшков нападна Касаткина. През септември той разгласява видео в Telegram, в което остро подлага на критика решението на съветската тенис федерация да присъди на полуфиналистката от Ролан Гарос званието „ Почетен занаятчия на спорта “. Терюшков упрекна тенисистката в „ разпространение на LGBT агитация “ в опит да я злепостави пред съветските управляващи. През октомври в Русия бе публично признат закон, който не разрешава позитивното показване на хомосексуални връзки в книги, филми, медии и интернет.

Съдейки по отговора на Касаткина, тя въобще не е обезпокоена от дейностите на Терюшков. „ Колко е хубаво да имаш фенове в Държавната Дума “ – написа международната №8 в Telegram.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР