Сезон 2020 в тениса ще започне с изцяло нов отборен

...
Сезон 2020 в тениса ще започне с изцяло нов отборен
Коментари Харесай

Към момента: Григор носи участие на България в АТР Къп

Сезон 2020 в тениса ще стартира с напълно нов екипен шампионат в мъжкия тенис - АТР Къп, в който най-големите звезди в играта ще се изправят едни против други за достойнството на родината си.

Турнирът, който АТР провежда, ще бъде в ролята на директен съперник на новия формат на обичайния екипен шампионат Купа Дейвис, само че с разликата, че ще носи и точки за АТР ранглистата.

А също така може да се окаже доста скъп за българския тенист, тъй като страната ни има огромен късмет за присъединяване в него. Причината е, че за присъединяване на страните се взима поради мястото в международната класация на първата ракета на всяка една страна. В нашия случай, несъмнено, основното е позицията в нея на Григор Димитров, който има няколко месеца, в които да подсигури присъединяване в огромния шампионат на себе си и на останалите български тенисисти, за които сходно присъединяване би имало голяма стойност.



В АТР Къп присъединяване ще вземат 24 народи като все още България е измежду класиращите се! Според новата самостоятелна класация Григор е 47-и с 985 точки. Тази позиция обаче дава 22-о място на България в класацията за АТР Къп. Причината идва точно от обстоятелството, че се взима ранкингът единствено на първите ракети на страните, до момента в който много народи имат повече от един в местата преди 47-ото.

За момента на последното място, даващо право на присъединяване, е Словакия с 883 точки на първата си ракета Мартин Клижан. Всичко обаче зависи от Григор Димитров, който в случай че се върне към познатите равнища на тениса си, не би трябвало да има проблеми да обезпечи мястото на България в топ 24.

Оттам насетне ще бъде значимо и желанието за присъединяване на самите тенисисти. Първата значима дата е 13 септември. На нея първите 18 тима в ранглистата получават непосредствено право на присъединяване. За оставащите 6 места битката ще бъде до 13 ноември. Има обаче значима детайлност - тенисистът, осигуряващ класирането, в нашия случай Григор Димитров, би трябвало до съответната дата (13 септември или 13 ноември според от ранглистата) да съобщи желанието си за присъединяване. Така при възможен отвод на Григор, България автоматизирано отпада от всевъзможни сметки и надлежно останалите ни тенисисти също пропущат шанса да играят на най-високо равнище.

Шансовете Григор Димитров да желае присъединяване в АТР Къп обаче са доста огромни. Гришо е подложен на критика в последните години поради отхвърли си да играе за Купа Дейвис. Тук обаче обстановката наподобява много по-различна. От АТР имат сериозна упоритост да създадат АТР Къп пожеланият екипен шампионат. Той ще се организира сред 3 и 12 януари в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбейн и с най-големите в спорта, ще бъде най-хубавата допустима подготовка за Аустрелиън Оупън. По същото време единствените шампионати ще бъдат три от категория АТР 250 - един от 6 януари в Доха и два от 13 януари в Аделаида и Оуклънд. Този много по-оскъден календар и фактът, че АТР Къп ще дава точки за ранглистата (максимум 750 точки за непобеден състезател на сингъл), пък и високият награден фонд от 15 милиона $ вършат присъединяване на Димитров много по-вероятно.

А с това той би направил и голяма услуга на другите надарени български тенисисти. Единствените други условия за присъединяване, с изключение на мястото в ранглистата на ракета №1, са страната да има най-малко двата състезатели с АТР точки на сингъл, както и най-малко още един с АТР точки на сингъл или на двойки. България покрива тези условия, защото с място в ранглистата с изключение на Димитров са Димитър Кузманов (№330), Александър Лазов (№479) и Александър Лазаров (№487). Един тим може да включва петима състезатели, в случай че страната има най-малко трима с АТР точки на сингъл, тъй че всички изброени, както и огромният гений Адриан Андреев да вземем за пример, могат да получат скъп опит за изява на най-високата сцена.

В същото време да вземем за пример страна като Гърция, която има тенисист в топ 10 в лицето на Стефанос Циципас, за момента не получава място в АТР Къп, защото няма различен играч в АТР ранглистата. Такава е обстановката с още две страни, които имат тенисист по-напред в класацията от Григор Димитров - Грузия (с Николоз Басилашвили) и Молдова (с Раду Албот)

24-те тима в дебютното издание на АТР Къп ще бъдат разпределени в шест групи по четири, разпределени по две във всеки от градовете домакини. Елиминационната фаза ще се организира в Сидни и до нея ще доближат шестте спечелили от групите, както и двата най-хубави втори тима.

Всеки конфликт пък ще включва два мача във формат 2 от 3 сета на сингъл, както и един на двойки. Интересно изобретение ще бъде и опцията за треньорска помощ на корта по време на почивките и сред сетовете.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР