Сеймът, долната камара на полския парламент прие спорния закон за

...
Сеймът, долната камара на полския парламент прие спорния закон за
Коментари Харесай

Полският Сейм прие спорния закон за съдебната власт

Сеймът, долната камара на полския парламент одобри противоречивия закон за промяна на Върховния съд, импортиран от ръководещата партия „ Право и справедливост”.

„ За” гласоподаваха 235 депутати, „ против” бяха 192-ма, а 23-ма се въздържаха.

Предстои законопроектът да бъде гласуван и в горната камара на Народното събрание – Сенатът, който също се управлява от ръководещата партия. След това текстът би трябвало да бъде подписан от президента Анджей Дуда, с цел да влезе в действие.

Държавният глава, който е някогашен юрист и поддържа близки връзки със „ Право и правдивост “, съобщи, че е отказал среща с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който също е изразявал угриженост във връзка със обстановката.

Според полската съпротива нормативният акт ще подкопае независимостта на правосъдната власт и демокрацията в страната, отбелязва Ройтерс.

Законът дава надзор на политиците, а не на съдиите, върху най-висшата правосъдна инстанция на Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът ще има пълномощия да въздейства на работата на Върховния съд и да назначава неговите членове. Предвижда се освобождение от служба на сегашните висши съдии, с изключение на тези, които са определени от президента.

Законопроектът провокира рецензии от страна на Европейски Съюз и улични митинги в Полша.,

Вчера Европейската комисия прикани страната да спре промяната на правосъдната система, отправяйки опасност за невиждани наказания, отбелязва Франс прес.

Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс предизвести Варшава, че в случай че не се откаже от законовите промени, Комисията може да задейства на член 7 от контракта за Европейски Съюз, което би лишило Полша от право на глас в Съвета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР