Северозападната акватория на Черно море отново става временно опасен район

...
Северозападната акватория на Черно море отново става временно опасен район
Коментари Харесай

Русия обяви условия за връщане към зърнената сделка

Северозападната акватория на Черно море още веднъж става " краткотрайно рисков регион " от позиция на Русия.

Това се схваща от думите на съветски представители часове откакто Русия разгласи завършек на зърнената договорка, подписана предишното лято за експорт на зърно през Черно море.

Министерството на външните работи в Москва разгласява известие, съгласно което Украйна към този момент е известена дружно с Турция и Организация на обединените нации, че " Черноморската самодейност " стопира от 18 юли поради неучастието на Русия.

Според изказването:

завършват гаранциите за сигурност при мореплаване и Русия няма да подсигурява сигурността на преминаващи оттова съдове;

затваря се филантропичният кулоар в северозападната част на Черно море;

разпуска се Съвместният координационен център в Истанбул, който отговаряше за използването на сделката;

в изискванията на " бойкот " зърнената договорка губи смисъл, само че " съответни резултати, а не обещания и уверения " може да подбуден Русия към подготвеност да обмисли възобновяване на " договорката ".

Русия също по този начин изяснява какви са " съответните резултати ", които чака.

С последните думи се има поради опцията за експорт на съветски храни и торове през коридора дружно с други претенции като връщането на съветската земеделска банка " Росселхозбанк " към системата за интернационалните заплащания SWIFT. Тя бе измежду банките, изгубили достъп до системата в първите месеци на войната с Украйна в следствие от западните наказания.

От известието се схваща, че препоръчана от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш опция предходната седмица - дъщерни структури да имат достъп до SWIFT, е жизнеспособно, а това признавали и в Европейския съюз. " Опитаха се да ни продадат празно заричане за продължение на договорката ", продължава дипломатическото ведомство.

Изтъкват се и други познати претенции, свързани с възобновяване на тръбопровода за транспорт на амоняк Толиати - Одеса, развален преди месец в детонация, за която Москва упреква Киев.

Изброените условия Русия счита съгласно обявата за " прям бойкот ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш обаче, съгласно обява на " Ройтерс ", през днешния ден дал сигнал пред кореспонденти, че отдръпването на Русия от зърнената договорка допуска и завършек на диалозите с Организация на обединените нации да бъде улеснен съветският експорт на зърно и торове през Черно море.

Текстът съдържа и иронично подхвърляне към " европейските съдружници на Киев ": " допускаме, че пристигна време за демонстрация на декларираната взаимност " посредством пропускане на украински продоволствия през сухопътните коридори.

" Вярно е обаче и че евтиното и некачествено зърно, постъпващо без какъвто и да било надзор, рискува дефинитивно да наводни европейските пазари, като провокира (а и към този момент предизвиква) митинги на локалните фермери ", продължава известието.

Преди няколко седмици Европейската комисия утвърди заплащания за българските зърнопроизводители, с цел да бъде покрита част от вредите за безмитния импорт на украинско зърно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР