Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата –

...
Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата –
Коментари Харесай

Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата 

Северозападна България крие едно от най-невероятните творения на природата – Белоградчишките скали. Това сподели заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов в дванадесетото издание на   " Туризмът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

" Прекрачвайки прага на Белоградчишката цитадела, се любуваме на един от най-впечатляващите скални явления от Белоградчишките скали, които безусловно омагьосват. Сред алените отвеси на скалите се крие един тайнствен свят на каменни коридори и тайнствени проходи. Измежду причудливите форми естествено са издълбани повече от 100 пещери. Накъдето и да се завъртиш, погледът се приковава от чудни панорамни гледки “, сподели още той.  

По думите му, посещавайки скалите, можем да забележим неповторима природа, причудливи скални формирания, тайнствени пещери, знаци и пейзажи.  

" Местните са измислили митове за всеки камък с причудлива форма. Ако посетите Белоградчик през летния месец август, може да се насладите и на майсторското изкуството на артистите от Софийската опера и балет под намерено небе в двора на крепостта пред естествения фон на главната група на Белоградчишките скали “, изясни Росен Младенов.  

Той посъветва туристите да посетят с изключение на Белоградчишките скали и цитадела, само че и пещера Магурата, природонаучния музей, експозициите на историческия музей и художествената изложба с единствения в България Салон за наивистично и интуитивно изкуство.  

" В Белоградчик се оферират и услугите хвърчене с топловъздушен балон, разходка с планинки или електрически колела, джип сафари, пешеходни турове, туристическа или рискова разходка с АТВ чартърен по избрани направления, корабоплаване с драконови лодки в Рабишкото езеро, Конна езда в близкото с. Вещица, летни авантюристичен лагери в с. Стакевци, а за дамите фотоси с феерична рокля измежду невероятните фигури и неповторима природа. Предлага се и игра - военна симулация, при която играчите се отстраняват, уцелвайки се един различен с пластмасови топчета с диаметър 6 мм, изстрелвани от имитация на същинско оръжие “, добави Росен Младенов. 

В дванадесетото издание на  " Туризмът на фокус “ пътувахме и до Видин и по-конкретно – до крепостта " Баба Вида, която е единственият напълно непокътнат феодален палат.

Цецка Цокова от община Видин разясни, че не е инцидентно, че още през 1927 година историческият монумент " Баба Вида “е разгласен за национална старост, като главната част от основите на крепостта са римски, от остарелия град Бонония, а главният строителен интервал е от втората половина на Х век. 

" Определено със своите внушителни кули, бастиони, многочислени бойници и пространства тя се явява привлекателен център за български и задгранични туристи, и това е най-посещаваният туристически обект в нашия град. Тя се явява натурален фон на доста събития. Община Видин, историческият музей провеждат фестивали, исторически възстановки, вършат се концерти, посетителите могат да се потопят и в историята, предадена чрез театрална режисура. Така че нашата средновековна цитадела несъмнено оживява по този метод “, сподели още тя. 

Цецка Цокова изясни и по какъв начин се е съхранило единственото изцяло непокътнато средновековно отбранително оборудване на територията на страната, като уточни, " Баба Вида “ съумява да преживее през вековете, като се стартира от I век до ден сегашен.  

" Реконструкции са правени, само че те най-много са свързани с нейната историческа предназначеност през хилядолетията. Тя е изцяло достоверна, градежите могат да се видят и това съставлява интерес за туристите, както римския, по този начин средновековния, също и османския, тъй като тя тогава употребена също като военно оборудване. Така че тя е достоверна, тя ни връща в предишното, тя споделя митове, тъй че съхранила е своя натурален образ. Много са туристите, които питат правена ли е реституция, и в действителност остават учудени, че тя е в действителност изцяло съхранена. Грижи се поставят от страна на Регионални исторически музей и Община Видин “, сподели още Цецка Цокова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР