Северозападна България е с най-високите нива на смъртност, съобщиха в

...
Северозападна България е с най-високите нива на смъртност, съобщиха в
Коментари Харесай

Български демографи: Северозападна България е с най-високите нива на смъртност

Северозападна България е с най-високите равнища на смъртност, оповестиха в проучване "Регионалните демографски несъответствия в България ", демографите Надежда Илиева и Георги Бърдаров.
В северозападния район, който другояче разполага с отлични природо-климатични запаси, богати обичаи и стратегически удобно географско състояние, попадат общини със мощно влошени демографски индикатори, в пъти по-ниска раждаемост, високи негативни стойности на естествения приръст и с окончателно висок интензитет на обезлюдяване. Анализът съдържа и съответни оферти за ограничения, посредством които да се реализира стабилно и уравновесено демографско развиване в обозримо бъдеще.
Основната причина да имаме такива огромни обществени, стопански и демографски диспропорции са непоследователното и политически обременено развиване на страната от Освобождението до през днешния ден. Непрекъснато започваме изначало. Нормалните страни в развития свят имат поредно развиване и надграждане, без значение каква е политическата мощ и какъв е курсът, който се води сега. За пръв път в актуалната история на България Южна България изпреварва по всички обществени, стопански и демографски индикатори Северна България. До Освобождението е тъкмо противоположното поради природо-климатичните условия, Дунавската низина, река Дунав и отдалечеността от центъра на Османската империя. Основната причина за Северна България е тоталната неспособност за акомодация при прехода от социализъм към пазарно стопанство и към новите социално-икономически действителности. Отраслите, които се развиваха при социализма и даваха занаят и разцвет на този район, сега към този момент не работят, новите не се вижда по какъв начин ще се развият.
Северна България има неповторими и природо-климатични, и географски, и транспортни запаси, които досега стоят безусловно неизползвани. Най-високите равнища на смъртност са в Северозападна България, като на равнище област те надвишават 20 промила. Няма административна единица в Европейски Съюз, където смъртността да надвишава 20 промила, даже няма 15 промила смъртност. И още нещо, което е срамно и страшно- имаме общини, където смъртността надвишава 30, 40, даже 50 промила. В международен проект такава смъртност имаше единствено в територии в Африка и Азия, изумени от болестни епидемии като СПИН и малария или в тежки военни спорове.
Учените оферират съответни решения за Северозападна България в своето проучване. Изводът на университетските преподаватели по отношение на Северозападна България е, че без специфична целенасочена помощ на страната, районът няма по какъв начин да бъде рестартиран. Обезлюдяването, демографската рецесия и неприятното положението на инфраструктурата са в такива размери, че не е по силите на локалните управляващи да се оправят с казуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР