Североизточният район е първи у нас по среден добив на

...
Североизточният район е първи у нас по среден добив на
Коментари Харесай

Североизточна България - водеща по добив на мед в страната

Североизточният регион е първи у нас по междинен рандеман на мед от едно пчелно семейство, който през 2017 година е 22,4 кг. С 2 888 тона мед той води и по годишен рандеман през 2016 година. През 2017 година най-вече мед е създаден в Северен централен регион – 3 271 тона, а минимум в Югозападния – 368. В Североизточния през същата година са добити 2 999 тона от пчелния артикул, оповестиха от Областния информативен център-Варна.

През 2016 година добивът на мед у нас е общо 10 218 тона, а през 2017 година - 11 807. При всички региони се следи наклонност на понижение на броя на пчелните фамилии, като се изключи Северен централен, където те са се нараснали от 157 663 през 2016 година на 174 890 през 2017 година Докато през 2016 година междинната цена на кг мед за крайния консуматор е 6,76 лева, през 2017 година тя е 7,30 лева

Данните бяха оповестени по време на представянето на плана BSB 136 - ITM BEE-BSB „ Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и обвързваните браншове в Черноморския басейн “. Той се финансира от Програмата за териториално съдействие “Черно море “ 2014-2020 година и е с дълготрайност 24 месеца. Общият му бюджет е 758 303 евро.

Партньори по плана са организации от пет страни от Черноморския басейн – Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България. Водеща е Асоциацията Технопол на Галац, а от българска страна по него работи Агенцията за икономическо развиване Варна.

Неговата цел е да подкрепи развиването и модернизацията на пчеларския бранш и да насърчи стокообмена и партньорството в Черноморския басейн. В рамките на плана ще бъде основана мрежа от пчеларски производители в района, посредством която да се даде подтик на трансграничната търговия. Стимулирането на напредък и конкурентоспособност, както и подобряването на уменията и знанията на пчеларите също са цел на плана. Сред дейностите, които ще се извършват, са съвещания, образования, шерване на опит сред сътрудниците и основаване на контакти, създаване на азбучник с всички пчелни артикули в Черноморския район.

Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни фамилии и на първо по произвеждане на мед, заяви по време на срещата по плана Лауренти Драсовеан от Асоциацията Технопол на Галац. Страната развива сполучливо бранша с помощта на финансовата поддръжка от европейските фондове и националния бюджет. Като уязвимост той посочи ниското ползване на мед в Румъния – едвам 500 грама годишно на човек, както и навлизането на подправени артикули на пазара и неналичието на тласъци за производителите.

Украйна е в топ 5 на производителите на мед в целия свят, отбеляза Олександ Савитски от Регионалната търговско-промишлена палата на Миколаив. Годишният рандеман на мед е 50 хиляди тона. Сред проблемите в бранша са загубата на пчелни фамилии, потреблението на нездравословни торове и други
Общият експорт на мед на Молдова е 4 500 тона, показа Анатол Небунц от Бизнес център – Кахул. Той изрази вяра, че реализацията на плана ще докара до изцяло развиване на бранша и възстановяване на знанията посредством обмяна на опит сред сътрудниците.

Турция е вторият максимален производител на мед в света след Китай с годишно произвеждане от 110 000 тона, увери Мурат Аладаг от Агенцията за развиване на Източното Черноморие - Турция. Според него връзките сред районите, повишението на продуктивността и конкурентоспособността, залегнали в плана, ще доведат до мощен подтик на бранша.

Във Варненска област има пет пчеларски сдружения, в които членуват 200 производители – притежатели на към 2000 кошера, посочи техният ръководител Атанас Каракашев. По негови думи през последните години производството на мед понижава, а химизацията е тежък проблем за бранша.

През 2016 година пчеларите у нас са подкрепени с общо 4 379 000 лева, като всеки производител, отговарящ на изискванията, е получил по 11 лева на пчелно семейство. През 2017 година Държавен фонд „ Земеделие “ е превел 2 398 500 лева на 4 348 пчелари, а размерът на ставката за едно пчелно семейство е 4,77 лв.. 3 500 000 лева са разпределени за 2018 година Финансовата поддръжка се дава на бранша за справяне с следствията от неподходящите климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед, прибавиха от ОИЦ-Варна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР