Североизточният кратер на вулкана Етна е нараснал на височина след

...
Североизточният кратер на вулкана Етна е нараснал на височина след
Коментари Харесай

Вулканът Етна продължава да расте и сега е по-висок от всякога

Североизточният кратер на вулкана Етна е повишен на височина след близо 6-месечна интензивност. По този метод най-високият деен вулкан в Европа стана даже още по-висок.

Прословутият най-млад и най-активен кратер доближи рекордните 3357 м над морското ниво, съобщи Националният институт по геофицика и вулканология (INGV) в сицилийския град Катания.

“Благодарение на разбора и обработката на сателитните фотоси [ние установихме, че] югоизточният кратер е към този момент доста по-висок от своя „ по-стар брат “, североизточния, който близо 40 години бе безспорния връх на Етна “, написа INGV в прес рилийз.

Близо 50-те случая на изхвърляния на пепел и лава от устата на кратера от средата на февруари тази година докара до „ явна промяна на очертанията на вулкана “, като неговите размери са изчислени благодарение на сателитни фотоси.

През 1981 година североизточният кратер на Етна доближи рекордните 3350 м, само че сриване по покрайнините му го сведе до 3326 м, регистрирани през 2018 година

От средата на февруари кратерът изхвърля дим и пепел, без да съставлява заплаха за селищата в региона.

Правителството на Сицилия пресмята, че през юли са били изчистени 300 000 метрични тона пепел, която интензивно е замърсявала регионите в близост, забавяла е трафика и е нанасяла вреди по посевите.

Пенсионерката Таня Каницаро от град Катания, намиращ се на 2 часа път с кола от вулкана, съобщи пред AFP, че Етна е и хубав, и скучен, защото неговата пепел от време на време пада съвсем „ като дъжд “.

„ В взаимозависимост от вятъра гъргоренията на вулкана доближават Катания и карат прозорците да се тресат – споделя тя и прибавя, че пепелта оцветява улиците и балконите в черно. – Но е зрелищно, изключително вечерта, когато видиш този червен шлейф, който се движи. “

Източник: Science Alert / AFP

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР