Северняшка сватба ще се вихри край пещерата Леденика в рамките

...
Северняшка сватба ще се вихри край пещерата Леденика в рамките
Коментари Харесай

Невиждано зрелище с 20 000 души край пещерата Леденика

Северняшка женитба ще се вихри край пещерата Леденика в границите на третото издание на националния фолклорен фестивал, който носи името на ледената бездна, написа „ Телеграф “.

„ В дните 24 и 25 юни чакаме 20 000 посетители “. Това заяви кметът на Враца, който провежда годежа на младоженците в една от къщите на младоженците в една от къщите на етнографскио-възрожденския комплекс в града.

Аделина от Лом и бъдещият ѝ брачен партньор Билян от Плевен са двойката, кояъо особено жури е избрало да се венчае във врачанския балкан. На месалите, които ще бъдат опънати пред пещерата ще се сервират обичайни северняшки гозби за 1200 души, посочи Каменов.

Съборът пък ще събере на открита сцена над 70 фолклорни групи от цялата страна. В тазгодишното издание на фестивала е готова атрактивна стратегия, включваща обичайни занаяти, възстановки на тируали, както и нестинарски танц.

Предвижда се присъединяване на сурвакарска група от село Друган и кукерска – от село Войнягово. За първи път ще бъде пресъздаден и античният тракийски обред „ Царят-жрец, Дионис и виното “. За положителното въодушевление на присъстващите ще се погрижат сестрите Ива и Велислава Костадинови, които са наследници на неповторимата Гуна Иванова. След плеядата от фолклорни реализатори се подреждат и Илия Луков, Ивана Дякова, гръпата „ Тъпани и гайди “, както и мъжката „ Огражденска четворка “.

Интересът от занаятчии е два пъти по-голям спрямо второто издание на събора. До момента са подадени над 50 заявки от майстори от цялата страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР