Севернокорейци, успели да избягат в Южна Корея, често се сблъскват

...
Севернокорейци, успели да избягат в Южна Корея, често се сблъскват
Коментари Харесай

Бягство, а после обратно: Защо севернокорейци се връщат при Ким

Севернокорейци, съумели да избягат в Южна Корея, постоянно се сблъскват с компликации - не намират работа и не могат да свикнат, че с тях се отнасят като с новобранци. За мнозина единственият излаз е назад през границата.

В Южна Корея гадаят какво тъкмо е предиздвикало един севернокореец, който през ноември 2020 съумял да избяга от Пхенян, да се завърне назад в страната си при започване на януари 2022. Някои допускат, че това се дължи на компликациите, към които бегълците не постоянно съумяват да се нагодят в новия си и прекомерно друг метод на живот в непознатата страна.

Друг фактор е копнежът по оставеното в родината семейство. Той кара част от бегълците да подценен даже заплахата от строго наказване, каквото нормално ги чака от страна на режима на Ким в Пхенян.

Някои се връщат назад

Според някои известия, севернокореецът, за който става дума в съответния случай, не е съумял да си откри друга работа, с изключение на като пазач. Изпитвал и компликации да се устоя финансово. От Министерството на обединяването в Южна Корея, което подкрепя дезертьорите в новия им живот, обявиха обаче, че мъжът е получавал финансова помощ и поддръжка при търсенето на квартира, работа и здравна помощ.

От общо над 30 000 севернокорейци, съумели да избягат в прилежаща Южна Корея през последните години, минимум 30 са се върнали назад в родината си. Според Чан–Янг Ю, избягала от Северна Корея през 2010 година, аргументите могат да бъдат разнообразни: „ Някои бегълци съумяват мъчно да се задържат на работа в Южна Корея, други срещат компликации да преодолеят културните разлики, трети пък се усещат дискриминирани “, споделя 30-годишната жена.

Тя споделя да вземем за пример, че не се е опитвала да скрие северния си акцент, само че други бегълци от Северна Корея ставали обект на насмешки точно поради акцента си. Жената споделя и това, че южнокорейски водач на такси принудил вуйна ѝ да слезе от колата му, откакто разбрал, че тя е севернокорейка.

Дълбоко вкоренено съмнение

Този случай надали е индивидуален. Много южнокорейци, изключително от по-старото потомство, имат надълбоко вкоренено съмнение към севернокорейците, тъй като спомените им за Корейската война от 1950 до 1953 година са към момента прекомерно живи.

Лелята на Ю в последна сметка решила да се върне в Северна Корея – макар напъните на останалите членове от нейното семейство да я разубедят. „ По-голямата сестра на татко ми е пристигнала в Южна Корея през 2015 година, само че единствената ѝ щерка остана в Северна Корея. Леля ми беше уважавана лекарка в родината ни, а щерка ѝ също стана лекарка и в този момент не желае да напуща страната “, споделя Ю.

За да работи като лекарка в Южна Корея, лелята на Ю се е нуждаела от по-висока подготовка, с каквато тя не е разполагала, по тази причина е била принудена да работи в ресторант. И по този начин до 2018 година, когато решила дефинитивно, че ще се завърне назад в родината си – макар молбите на личния ѝ брат да не прави това.

По-късно се оказало, че в Северна Корея дамата е била употребена за политическа агитация – принуждавана била да споделя на сънародниците си какъв брой ужасяващ е животът в Южна Корея, което я предиздвикало да се върне назад.

" Там, където всичко ми е към този момент познато "

„ Дори и измежду сполучливо интегрираните бегълци има хора, които рано или късно се виждат принудени да се върнат в родината си по чисто фамилни аргументи “, споделя за Дъждовни води Кейси Лартиг, съосновател и президент на Freedom Speakers International – организация от Сеул, която оказва помощ на бегълците от Севера да учат британски език. Някои от тях вземат решение персонално да предадат на фамилиите си в Северна Корея парични помощи, тъй като не се доверяват на куриери, или пък желаят да провеждат бягството на свои родственици и познати.

По думите му, някои от завърналите се в Северна Корея се озовават в китайски затвори, а друга част биват интернирани от управляващите. „ Хората може да се чудят за какво някой би предпочел да се върне назад в Северна Корея, само че за част от тези хора проблемите в Южна Корея очевидно се оказват непреодолими. И те си споделят: “Поне да съм някъде, където всичко ми е към този момент познато “, прибавя Лартиг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР