Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е срещнал с китайския президент

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е срещнал с китайския президент
Коментари Харесай

Ким Чен-ун разговаря със Си Цзинпин в Китай за втори път тази година

Севернокорейският водач Ким Чен-ун се е срещнал с китайския президент Си Цзинпин в Североизточен Китай, съобщи " Франс прес ", базирайки се на китайски медии и представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията дефинира визитата като изненадваща и отбелязва, че тя се случва няколко седмици преди плануваната среща сред Ким и американския президент Доналд Тръмп.

Китайската държавна телевизия сподели по какъв начин двамата ръководители вървят един до различен в парк до брега на морето в град Далян и беседват на маса. Според формалната организация " Синхуа " Ким и Си са провели срещи през вчерашния ден и през днешния ден. В известието на " Синхуа " се показва, че двамата са разискали двустранни въпроси и Си е изказал пред Ким поддръжката си за договарянията сред Северна Корея и Съединени американски щати, съобщи " Ройтерс ".

Според севернокорейски медии, представени от " Ройтерс ", Ким е " доста удовлетворен ", че връзките с Китай са в напредък, и желае да укрепи " стратегическия си съюз " с Пекин, а обменът с Китай е " невиждан ". Срещата пък е била белязана от атмосфера на " доверие, почтеност и другарство ".

Севернокорейският водач е изразил вяра пред китайския президент, че съответните страни ще подхващат " поетапни " и " синхронизирани " ограничения за денуклеаризация и дълготраен мир на Корейския полуостров.

Особен миг

Това е второто посещаване на севернокорейския водач в Китай. Ким бе в Пекин в края на март, напомня " Франс прес ". Това бе първата аудиенция на севернокорейския водач в чужбина, откогато пристигна на власт в края на 2011 година

И двете визити са в подтекста на опитите на обичайните съдружници да затоплят връзките си, които се утежниха, откакто Китай поддържа глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея по отношение на нуклеарната ѝ стратегия. " След първата си среща с другаря ръководител (Ким) връзките сред Китай и КНДР се развиват положително, тъкмо както и обстановката на Корейския полуостров. Щастлив съм от това ", споделил Си, представен от " Синхуа ".

Няколко седмици след визитата на Ким в Пекин беше и срещата на върха на двете Кореи, на която Ким и южнокорейският президент Мун Дже-ин оповестиха, че ще работят за фиктивен завършек на войната между тях до края на годината и за цялостно нуклеарно разоръжаване на полуострова.

Новата среща предшества упования диалог сред Ким и американския президент Доналд Тръмп този месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР