Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за рядка

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за рядка
Коментари Харесай

Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с Путин. Разговорът ще е за оръжия

Севернокорейският водач Ким Чен Ун дойде в Русия за рядка среща на върха с президента Владимир Путин. Подозренията са, че двамата ръководители ще обсъдят възможна договорка за доставка на севернокорейски оръжия за войната в Украйна.

Бронираният трен на Ким е дошъл на гара Хасан - основният железопътен вход към съветския Далечен изток от Северна Корея, оповестяват няколко издания. Очаква се срещата да се организира във вторник следобед в границите на Източния стопански конгрес в съветския пристанищен град Владивосток, където Путин към този момент е дошъл.

Това е първият случай, в който Ким Чен Ун напуща Северна Корея след пандемията от COVID-19. За финален път той излезе от страната по време на срещата си с 45-ият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, която се организира в корейската демилитаризирана зона през 2019 година

Анализатори настояват, че Путин се интересува от среща със севернокорейския водач, с цел да разиска евентуални покупко-продажби за оръжия, защото съветската война против Украйна се проточва към този момент повече от година. В подмяна на това Пхенян може да изиска храна, помощи и други първични материали, от които страдащата от беднотия страна има голяма потребност.

Анализаторите считат, че Северна Корея разполага с десетки милиони съвместими артилерийски снаряди и ракети от руската ера, които би могла да даде на Русия. Въпреки че тези оръжия са основани на по-стара технология, самият им брой би могъл да ги направи потребни за съветската война.

Недостигът на муниции е непрекъснат проблем в хода на войната в Украйна както за Москва, по този начин и за Киев. През юли американският президент Джо Байдън предизвести, че боеприпасите в Украйна са на привършване. От своя страна Русия се е обръщала и преди този момент към Северна Корея за помощ в набирането на оръжия. По-рано се появи информация, че комунистическата страна е продавала военно съоръжение и на наемническата формация " Вагнер ", което е било употребявано във военните дейности в Украйна.

Kim Jong Un arrives in Russia to meet with Putin, first foreign trip in more than 4 years
— Amichai Stein (@AmichaiStein1)
" Това би било " печеливша " договорка и за двамата, защото Путин е притиснат в ъгъла поради изчерпаните си оръжейни ресурси, а Ким е изправен пред натиска на тристранното съдействие сред Южна Корея, Съединени американски щати и Япония. Сега потребностите им съответстват изцяло ", споделя Нам Сунг Ук, някогашен шеф на южнокорейския Институт за тактика за национална сигурност.

В предишното обаче връзките сред двете страни не постоянно са били толкоз близки. През 2013 година Москва поддържа две резолюции в Организация на обединените нации против Пхенян поради нуклеарните ѝ опити. Отношенията им обаче наподобява са се затоплили след началото на войната. Експертите означават още, че стоплянето на тези връзки е знак, че все по-изолираната Русия е принудена да се обръща за помощ към страни " изгнаници ".

" Фактът, че на Русия ѝ се постанова да се обръща към страна като Северна Корея, с цел да се опита да укрепи отбранителния си потенциал във война, която се очакваше да завърши за седмица, приказва мног ", съобщи пред " Асошиейтед прес " съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

През юли съветският боен министър Сергей Шогу посети Пхенян за парада по случай 70-годишнината от съглашението за помирение, поставило завършек на бойните дейности в Корея. По време на престоя си там Шойгу следи междуконтиненталната балистична ракета " Хвасон " дружно с други нови разработки на дронове.

Експертите имат терзания, че Русия може да показа с комунистическата страна проекти за напреднали нуклеарни, подводни и ракетни технологии в подмяна на артилерията.

Във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли изказванията на Съединени американски щати за възможна договорка с оръжие, като съветските осведомителни организации го цитираха да споделя:

" Както знаете, при реализирането на връзките ни с нашите съседи, в това число Северна Корея, за нас са значими ползите на нашите две страни, а не предизвестията от Вашингтон. Ние ще се съсредоточим върху това ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР