Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун
Коментари Харесай

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се отправиха към свещената планина Пекту

Севернокорейският водач Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин се насочиха тази заран на свещената планина Пекту, заяви организация Йонхап. Срещата на върха продължава към този момент трети ден в Пхенян.

Това пътешестване има за цел да подчертае триумфа на състоялите се в столицата на КНДР в предните два дни договаряния и да укрепи персоналните другарски връзки сред двамата държавни глави, се споделя в известието. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин излетяха от столичното пхенянско летище Сунан на два обособени самолета - всеки със своя. При това Мун трябваше да остави своя огромен лайнер в Пхенян и да употребява по-малкия си втори аероплан поради особеностите на летището в региона на планината Пекту. Този планински масив от вулканичен темперамент се намира в най-северната част на Северна Корея, на самата граница с Китай, и там е най-високата точка на целия полуостров. Пекту е считан за свещено място за корейците. Според митологията там от небето се е спуснал Хванун - бащата на създателя на първата корейска страна Кочосон.

Освен това в подножието на Пекту, съгласно формалната севернокорейска историография, се е намирал тайният лагер на антияпонските партизани отпред с създателя на КНДР Ким Ир-сен. Смята се, че там се родил и неговият наследник Ким Чен-ир - бащата на настоящия севернокорейски водач. През април 2015 година Ким Чен-ун извърши поклонническо нанагорнище на върха на вулкана. Върхът се посещава и от доста южнокорейци, само че те се качват на него откъм китайската му страна. Само неколцина южнокорейци са го изкачвали откъм севернокорейската му страна, основно с изследователска цел. Пекту се загатва в текстовете на националните химни на двете Кореи, върхът е изобразен и на севернокорейския герб.

Според Йонхап чака се двамата водачи да се опитат да се изкачат до самия борд на вулкана, съобщи Българска телеграфна агенция. Те ще се завърнат в Пхенян по-късно денем, след което южнокорейският президент ще се насочи към своята страна. Снощи двамата водачи и техните съпруги участваха на всеобщия театър "Славната страна " дружно с още 150 хиляди фенове на пхенянския стадион "Първи май ". Те следиха присъща за Северна Корея физкултурна масовка с хиляди участници, които образуваха с телата си разнообразни фигури или изображения, действайки в безспорен синхрон.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин се обърна със слово към многохилядната аудитория, като прикани двете Кореи да прекратят 70-годишната си омраза и да градят общо бъдеще в мир и разцвет. "Живели сме дружно в продължение на 5000 години, а сме живели разграничени едвам 70 години. Сега предлагам изцяло да прекратим враждата от последните 7 десетилетия и да създадем огромна стъпка напред към мир, с цел да станем още веднъж едно цяло ", сподели той, представен от АП. Историците означават, че легендата за 5000-годишната история на Корея е безпочвено изказване, вкарано в учебниците по време на ръководството на някогашния южнокорейски деспот Чун Ду-хван, добавя
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР