Севернокорейския лидер Ким Чен Ун предложи на Доналд Тръмп да

...
Севернокорейския лидер Ким Чен Ун предложи на Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Ким Чен Ун и Тръмп ще се срещнат през май

Севернокорейския водач Ким Чен Ун предложи на Доналд Тръмп да се срещнат и американският президент одобри поканата.

Световната вест бе обявена от високопоставени представители на Южна Корея във Вашингтон, които предадоха на поканата на Пхенян.

По думите им Ким Чен Ун се е съгласил да приключи ракетните и нуклеарните тествания и е декларирал, че поддържа концепцията за денуклеизация.

Съобщението наподобява като огромен пробив след месеците на взаимни закани и войнствени изказвания, отбелязва Би Би Си.

В началото на седмицата делегация от Южна Корея бе на невиждани договаряния с Ким в Пхенян – епизод от стоплянето на двустранните връзки, почнало преди зимната Олимпиада. След това членове на делегацията отпътуваха за Вашингтон.

Южнокорейският консултант по национална сигурност съобщи след срещата, че Тръмп на драго сърце е научил за обещанието на Ким да спре нуклеарните и ракетните тествания и ще се срещне с него евентуално през май, с цел да договаря за непрекъснат отвод от нуклеарното въоръжаване. Тръмп се съгласил да взе участие в срещата „ с цел да показва умеенето си при сложни договаряния “.

Досега нито един от настоящите президенти на Съединени американски щати не е взел участие в договаряния с водач на Северна Корея и новината се счита за грамаден трус в международната дипломация.

Кореспондентката на Би Би Си в Пхенян Лора Бикър отбелязва обаче, че Северна Корея досега не е декларирала, че се отхвърля от нуклеарните си оръжия, а единствено, че е привързана към концепцията.

Засега не е ясно какво ще изиска режимът на Ким в подмяна на единодушието си да взе участие в договарянията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР