Севернокорейската икономика се сви с най-високата скорост за последните 2

...
Севернокорейската икономика се сви с най-високата скорост за последните 2
Коментари Харесай

Северна Корея е в най-тежката криза от 20 години

Севернокорейската стопанска система се сви с най-високата скорост за последните 2 десетилетия през 2017 година, съгласно оценка на централната банка на Южна Корея, представена от Reuters.

Това е очевиден знак, че интернационалните наказания, наложени с цел да спрат нуклеарните и ракетните стратегии на Пхенян, са нанесли тежък удар на растежа.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Северна Корея през предходната година е намалял с 3.5% по отношение на миналата година, отбелязвайки най-голямото стесняване след 6.5%-ия спад през 1997 година, когато изолираната нация претърпява унищожителен апетит.

Промишленото произвеждане, което съставлява към 1/3 от общата продукция на страната, е спаднало с 8.5%. То също отбелязва най-силния си спад от 1997 година насам, когато фабричното произвеждане се срина поради рестриктивните мерки на потоците петрол и други енергийни запаси в страната.

Произведеното от селското стопанство и строителството също се намаляват надлежно с 1.3% и 4.4%, отбелязва осведомителната организация.

" Санкциите бяха по-силни през 2017 година, в сравнение с през 2016 година ", сподели Шин Сюн-чол, началник на екипа за съгласуваност на националните сметки на Южнокорейската централна банка.

" Обемът на външната търговия спадна доста със възбраната за експорт на въглища, стомана, рибни и текстилни артикули. Трудно е да се посочат точните числа за тях, само че това (забрана за износ) разруши промишлено произвеждане ", сподели Шин.

Резкият стопански спад идва, до момента в който анализаторите акцентират нуждата изолираната страна да се насочи към икономическото развиване - цел, оповестена от водача Ким Чен-Ун през април.

Лидерът даде обещание да измести фокуса от развиването на нуклеарния боеприпас на страната към " социалистическото създаване на стопанската система ", сходно на това на Китай, преди да организира невиждана среща на високо ниво с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Сингапур през юни.

Индустриалните и индустриалните браншове в Северна Корея пострадаха, защото Съветът за сигурност на Организация на обединените нации стегна глобите в отговор на години нуклеарни опити от страна на Пхенян.

Китай, най-големият търговски сътрудник на Пхенян, също му наложи строги наказания през втората половина на 2017 година, което съществено навреди на севернокорейския индустриален бранш.

За своята икономическа оценка Южнокорейската банка употребява данни, събрани от държавното управление и разследващите организации. Проучването на банката включва наблюдаване на размера на оризовите култури в граничните региони, наблюдаване на трафика и диалози с дезертиралите от режима. Северна Корея не разгласява стопански данни.

Брутният народен приход на глава от популацията в Северна Корея възлиза на 1.46 млн. вона (1289 долара), което е към 4.4% от този в южната й съседка.

Общият експорт от Северна Корея е понижен с 37.2% през 2017 година, което е най-голямото понижение от спада С 38.5% през 1998 година, оповестиха от южнокорейската централна банка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР