Северно море е било най-топло през 2023 г., откакто се

...
Северно море е било най-топло през 2023 г., откакто се
Коментари Харесай

Температурата на Северно море достигна рекордно високи стойности

Северно море е било най-топло през 2023 година, откогато се води статистика, сочат данни на биологичната станция " Хелголанд " на института " Алфред Вегенер " в немското пристанище Бремерхафен.

Измерванията демонстрират, че междинната температура на водата през предходната година е била малко под 11,9 градуса. Това е най-високата температура, записана от началото на дълготрайните данни, водени от 1962 година Високите температури са разследване от климатичните промени и могат да имат обилни последствия за морската екосистема, обявиха от института, предава Българска национална телевизия. 

Учените са записали и други високи температури в Северно море през 2024 година От института споделят, че януари, февруари, март и април т.г. са били измежду сред десетте най-топли месеца приблизително от 1962 година насам.

" Със междинна температура на водата от 6,9 градуса, регистрирана през март 2024 година, това е бил най-топлият март от 1962 година ", се споделя в отчета.

Данните демонстрират корелация сред месечните температури в немския залив и тези в континенталната част на страната, отбелязва ДПА.

" Северно море се затопля толкоз бързо, тъй като е плитко, заобиколено от земни маси, сходно на огромен мочур ", споделя проф. Карен Уилтшир, шеф на Института по биология в Хелголанд и добавя: " Ето за какво трендовете за температурата на континенталната част на страната са безусловно съвместими с тези на водата. "

Експертите предизвестяват, че топлинните талази евентуално ще обиден освен повърхностните води, само че и местообитанията на морското дъно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР