Северният централен район е на път да достигне критичните 80%

...
Северният централен район е на път да достигне критичните 80%
Коментари Харесай

Ще има ли локдаун в Северния централен район?

Северният централен регион е на път да доближи сериозните 80% претовареност на интензивните кревати. В момента 70 на 100 от интензивните кревати там са заети. Прогнозата е, че след 5 дни ще се влезе в най-високата - четвърта степен на разпространяване и тогава над 80% от леглата ще са цялостни, предава Българска национална телевизия.

В Северният централен регион попадат областите Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово. Здравните управляващи и във Велико Търново, и в Русе увериха, че до локдаун няма да се стигне, защото във всички лечебни заведения ще бъде повишен броят на леглата, даже и на интензивните кревати. В област Велико Търново бяха разкрити 18 интензивни кревати, на следващия ден ще бъдат разкрити още 4 спомагателни.
Спират плановия банкет и плановите интервенции в лечебните заведения в област Варна
От на следващия ден стопира плановият банкет и плановата оперативна активност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Ва...
Прочети повече
В област Русе все още 160 са свободните кревати, като 10 от тях са интензивни. В болничното заведение в Силистра се лекуват доста пациенти от прилежащи общини. От там обявиха, че нямат подготвеност за откриване на спомагателни кревати, тъй като имат дефицит на медицински личен състав, само че увериха, че няма да оставят нито един пациент без здравно обслужване. В регионалната болница във Велико Търново сега настанени над 40 пациенти с Коронавирус 19, 6 са заетите интензивни кревати.

" Начинът за отчитане го схващам с запаси, тъй като другите области имат друг брой лечебни заведения, има наситени с лечебни заведения. Там е и по-голям разкритият брой интензивни кревати. В Търново сега има 18 интензивни кревати. Ако по някакви аргументи се стигне до привеждане към субинтензивните кревати, значи ли това че ще минем към зелена зона? Когато станат запълнени тези интензивни кревати, значи ние сме изтървали самият епидемиологичен развой ", сподели доктор Стефан Филев, шеф МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ".

След съвещание на регионалния спешен щаб във Велико Търново, здравните управляващи обявиха убеденост, че няма да се стигне до въвеждане на локдаун.

" До локдаун имам вяра, че няма да се стигне при тези свободни кревати. По всекидневен път ще се изчаква с използването на стадиите и предприемането на ограниченията защото ще се прецизира и ще се смени малко формулата по която ще се прави тази прогноза за епидемиологичната прогноза по клъстери ", сподели доктор Красимира Петрова, зам. шеф РЗИ-Велико Търново.
Ваксинирани и наново инфектирани: Петата вълна в Канада не щади никого
В Квебек се усилва броят на хората, които още веднъж се заразяват с COVID-19, макар че са били изцяло имунизирани и по-късно преболе...
Прочети повече
По мотив епидемиологичната конюнктура, регионалният шеф на Русе сподели, че на този стадий не се постанова да се подхващат по-строги ограничаващи ограничения и прикани хората да се имунизират. В региона работят 5 зелени коридора за имунизации.

" По информация, която имаме от експертните органи на министерството на опазването на здравето, на този стадий няма нужда от локдаун или от стягане на съществуващите ограничения. Важното е да засилим контрола по използването на актуалните ограничения и да дадем опция на хората да се ваксинират в комфортно за тях време. Националният проект за справяне с пандемията е задоволително явен и ограниченията по него са с нужната тежест към този момент съгласно актуалната конюнктура ", сподели Анатоли Станев, регионален шеф на Русе.

В единствената болница в Силистра няма свободни интензивни кревати и не могат да бъдат разкрити спомагателни, тъй като няма място, не доближава и медицинския личен състав. В регионалната болница в Габрово са настанени 58 пациенти с COVID- 19, а 2 от шест разкрити интензивни кревати бяха заети преди обяд през днешния ден.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР