Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на

...
Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на
Коментари Харесай

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Северният финландски град Оулу е определен за Европейска столица на културата за 2026 година, оповестиха от организационния комитет Оулу 2026.

" Повече от щастливи сме от успеха и от опциите, които званието " Европейска столица на културата " открива пред Оулу и пред цяла Северна Финландия ", съобщи Пия Рантала-Коронен, която е шеф на организационния комитет " Оулу2026 ".

Целият екип на Оулу2026 работи по плана в продължение на четири години. Освен жители на Оулу, в комитета влизат и представители на още 32 обитаеми места в северните елементи на Финландия.

Изборът на Европейска столица на културата се прави от панел от девет самостоятелни европейски специалисти в областта на изкуствата и културата.

Оулу е ситуиран в северозападната част на Финландия и е център на района Северна Остроботния. Градът е учреден през 1605 година, а през днешния ден популацията му е повече от 200 000 души.

Оулу е ситуиран в северозападната част на Финландия и е център на района Северна Остроботния
iStock/Getty Images

Оулу е районен административен и търговски център. Градът също по този начин е значим учебен, теоретичен и културен център в района. Там работят няколко музея, Оулу има и личен симфоничен оркестър. Оттам е групата " Блайнд Ченъл ", която представляваше Финландия в песенния конкурс " Евровизия " през 2021 година

Европейска културна столица се избира от 1985 година, като в началото званието се присъжда единствено на един град. От 2000 година повече от един европейски град си поделят купата.

Освен Оулу за Европейска столица на културата през 2026 година следва да бъде определен и град в Словакия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР